Jaaaaa! De Japanse Tuin gaat weer open! Van zaterdag 14 oktober t/m zondag 29 oktober zijn bezoekers weer welkom in de mooiste tuin van Den Haag.

Nog nooit in de Japanse Tuin in Clingendael geweest? Merijn van Grieken van Het Haagse Groen geeft vier redenen om te gaan kijken.

1. Gewoon omdat het kan

We mogen eindelijk weer naar de Japanse Tuin in Clingendael! Als dat geen goede reden is de schoenen aan te trekken, dan weten wij het ook niet meer. Wandelen door de tuin en genieten van de herfstkleuren en de geuren van bloemen en planten is toch een hele andere ervaring dan de tuin in een filmpje zien.

Het rechte eikenlaantje. Foto Anne-Marie: Valerie Kuypers

2. Oudste Japanse Tuin van Nederland

De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. “Het bewijs staat op een steunbalk in de nok van het theepaviljoen. Daar staat de datum ‘9-7-1913’. Een aannemer kwam daar per toeval achter toen hij het paviljoen opknapte. Met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste van ons land.

3. Boze geesten verjagen!

Het rode bruggetje staat niet alleen symbool voor vreugde, hij weert ook boze geesten af, wil de vertelling. Dus in coronatijd veel boze geesten gespaard? Laat ze achter in de tuin!

Het rode bruggetje staat niet alleen symbool voor vreugde, hij weert ook boze geesten af. Foto Anne-Marie: Valerie Kuypers

4. Groen tapijt van mos

In de natuur zien we het vaak over het hoofd, maar voor een Aziatische tuin is het een onmisbaar plantje: mos. In de Japanse Tuin groeien wel veertig verschillende soorten! Mos groeit het best in de schaduw. Als je door de knieën gaat zal je zien: het ene mos is het andere niet. Dit groene tapijt maakt de tuin trouwens ook heel kwetsbaar. Vandaar dat de Japanse Tuin slechts beperkt open is.

Info

Datum: De Japanse Tuin is open van zaterdag 14 oktober t/m zondag 29 oktober 2023

Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur. 

Ingang: via de hoofdingang van Clingendael

Maximaal aantal personen:  Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin mogen er honderd mensen tegelijk in de tuin zijn.  

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.