Veel steden in Nederland staan er niet alleen voor: zij hebben een zusterstad. Zo zijn Warschau en Bethlehem zustersteden van Den Haag. Waarom heeft Den Haag zustersteden en wat doet een zusterstad eigenlijk?

Ongeveer 75 procent van de steden in Nederland heeft een zusterstad. Dit wordt ook wel partnerstad genoemd. De zustersteden van Den Haag zijn Warschau, Bethlehem, Nazareth, Al Hoceima, Nador, Suriname, Juigalpa, Palembang en Taza.

Dit doet een zusterstad

Den Haag en negen steden zijn dus bevriend. Dat wordt ook wel een jumelage of stedenband genoemd. Maar wat doen ze dan? “Het is eigenlijk een partnerschap tussen een Nederlandse gemeente en een stad in een ander land, tussen alle gemeenten wereldwijd. Het heeft vaak als doel om kennis te delen of informatie uit te wisselen”, zei Jessie Post van VNG International tegen NPO Radio 1. Een soort vriendschap tussen gemeenten dus.

Verschillende soorten doelen

Over het algemeen is het doel van een stedenband met een stad om elkaars cultuur te leren kennen. En om elkaar te helpen met het besturen van de stad. Dat zie je vaak bij zustersteden in Oost-Europa. Het kan ook een heel ander doel hebben: ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse stad probeert dan een bevriende stad te helpen.

Kortom: de steden willen elkaar vooral helpen. Is het tijd voor een tripje naar Suriname?

Lees ook:

Comments are closed.