Op zoek naar een leuk uitje voor je familiedag, je teamuitje of gewoon met een groep vrienden? Voor vier euro loop je al mee met een historische stadswandeling van Gilde Woerden en bekijk je alle historische highlights met een persoonlijke gids.

Tijdens een stadswandeling maak je kennis met de historie van Woerden. Een enthousiaste gids toont je in een wandeling van ongeveer anderhalf uur de mooiste bezienswaardigheden, straatjes, steegjes, en monumentale gebouwen. Hierbij vertellen ze je bijzondere verhalen over de stad zodat jij Woerden leert kennen.

Verhalen van vrijwilligers

Gids Norbert Teunissen vindt het heerlijk om stadswandelingen te begeleiden. “Vaak komen mensen bij ons terecht via VVV Woerden. Op de plattegrond van Woerden staan ook allerlei mooie bezienswaardigheden, maar de echte verhalen, die vind je bij ons. Alle gidsen zijn geboren in Woerden of wonen er al tientallen jaren. Daardoor weten we precies waar je moet zijn. De stadswandeling start met een kennismaking waarbij er wensen worden besproken. Wil je meer weten over de historie van kaas, Leo Gestel of een ander thema, dan stemt de gids zijn verhaal af op jouw wensen. Alle gidsen werken vrijwillig, we doen dit echt vanuit een passie voor de stad.”

(Beeld: Beleef Woerden)

Romeinen, kaas of boottocht

Woerden heeft een bijzonder rijke geschiedenis die wel 2000 jaar teruggaat, helemaal tot aan de Romeinse tijd. Norbert: “Woerden lag langs de Romeinse Limes, een grens die langs de Rijn door Nederland liep. Door de hele stad zijn Romeinse kunstvoorwerpen te bezichtigen. “Tijdens een historische stadswandeling kan je ervoor kiezen om dieper op een thema in te gaan zoals Woerden als kaasstad, de Oude Hollandse Waterlinie of de wandeling uit te breiden met een boottocht. Woerden heeft enorm veel te bieden, en je kiest eigenlijk zelf wat je graag wil beleven.”

Het Wonder van Woerden

Toch is de rijke geschiedenis van de stad iets waar veel mensen warm voor lopen. De gidsen weten bij elke historische gebeurtenis wel een bijzonder verhaal te vertellen. Norbert: “Denk bijvoorbeeld aan het Wonder van Woerden. Woerden was een vestingstad, er was een wal om de stad heen. In 1575 werd Woerden aangevallen door de Spanjaarden. De Woerdenaren sloten zich een jaar lang op binnen de stadsmuren. Na een jaar was er nog maar weinig te eten. Een dominee besloot om die reden te bidden. En op dat moment stroomde de rivier de Rijn, die toen nog door Woerden liep, vol met snoekachtige vissen! Zo hadden de burgers weer een lekker maal waarop ze langer konden overleven. Dit wordt het WOnder van Woerden genoemd. Uiteindelijk trok de vijand zich terug.”

(Beeld: Beleef Woerden)

Boottocht of Gestelpromenade

Naast de historische stadswandelingen biedt het Gilde Woerden ook nog andere leuke activiteiten aan op aanvraag. Denk hierbij aan een boottocht onder leiding van een gids (te boeken via VVV), het onder begeleiding beklimmen van de Petrustoren, of een rondleiding door molen De Windhond die van 1755 tot vandaag de dag in gebruik is. Ben je een liefhebber van kunst? Ga dan op pad met de Leo Gestelpromenade, waarbij je de highlights van het leven van deze wereldberoemde schilder uit Woerden aandoet. Wandelingen met het Gilde zijn te combineren met arrangementen van VVV Woerden zoals een bezoek aan het kaaspakhuis of het uitbreiden van het arrangement Stappen & Happen.

Daarnaast is er een speciale actie eind september en begin oktober van het Gilde, de Verhalenroutes. Luister elke avond naar de verhalen van drie bijzondere historische locaties en ontdek de verborgen juweeltjes en geheimen van Woerden. Nieuwsgierig geworden? Koop dan hier je ticket en wandel op één van de drie avonden mee.

Boek ook een historische stadswandeling

Woerden heeft alles: geschiedenis, natuur, cultuur en een bruisend centrum. Lijkt het je leuk om zelf eens te ontdekken wat Woerden te bieden heeft? Boek dan een historische stadswandeling met het Gilde en kijk samen met je familie, collega’s of vrienden je ogen uit!

Comments are closed.