Boodschappen duur? Reken maar! Maar gelukkig kun je in Den Haag ook gratis fruit en noten scoren. Er groeien namelijk heel wat noten en vruchten gewoon in het wild, zoals vlierbessen, tamme kastanjes, bramen en hazelnoten. Ga dus zelf lekker plukken! Maar wat zijn de beste plekken in Den Haag?

De Wildplukwijzer heeft het antwoord. Het is een handige site die alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en de rest van Nederland in kaart brengt.

Vlierbes en hazelnoten

Een snelle ronde over de kaart, en we zien dat er in Den Haag héél veel fruit- en nootsoorten in het wild groeien. In de Haagse Bosjes kun je bijvoorbeeld terecht voor aalbessen en bramen. Maak er lekkere jam van, of eet ze zo op! Ook scoor je er gratis hazelnoten en tamme kastanjes die je bijvoorbeeld kunt roosteren. Meer van de kruiden? In de Scheveningse Bosjes pluk je daslook (een soort knoflook) en kraailook (een soort bieslook).

Tekst gaat verder onder de kaart>

De groene bolletjes op deze kaart van Den Haag stellen de wildplukplekken voor. Als je erop klikt, dan zie je precies wat er te vinden valt en waar je moet zijn. Dit is een kopie; klik hier voor de interactieve kaart. | Foto: Wildplukwijzer

De regels van wildplukken

Mag je eigenlijk wel zomaar wildplukken? Ja, dat mag. Maar wel met mate, voor bramen en paddenstoelen is het uitgangspunt 250 gram. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar, zoals Staatsbosbeheer, een pluk-beperking ingesteld.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.