Het zijn meestal statige panden die horen bij het aangezicht van Den Haag: herenhuizen! Je vindt ze op verschillende plekken in de stad en zien er vaak imposant uit. Maar wanneer is een herenhuis officieel een herenhuis?

Loop een rondje door het Zeeheldenkwartier, de Stationsbuurt of het Statenkwartier en je vindt het ene herenhuis na het andere. Ze hebben vaak bakstenen gevels en zogeheten ‘spekbanden’. Dit zijn de lichtgekleurde horizontale strepen die op veel herenhuizen in Den Haag prijken. Daarnaast is er vaak een trappetje dat naar de voordeur leidt.

Meerdere woonlagen

Terug naar de hoofdvraag, want is een huis in Den Haag met spekbanden dan automatisch een herenhuis? Nee! Volgens L. Roscam Abbing, de auteur van Een herenhuis vol ornamenten, is een herenhuis een woning die tussen 1880 en 1920 is gebouwd. Volgens de auteur heeft het huis tenminste twee woonlagen en is er een zolder of derde verdieping waar reguliere kamers zijn.

Verschillen met andere woningen

In tegenstelling tot andere panden die in die tijd werden gebouwd, heeft een herenhuis volgens L. Roscam Abbing slechts één functie: wonen. Dat was bij andere panden in Den Haag niet altijd het geval; vaak had een pand ook een winkelfunctie of was het een plek om bijvoorbeeld te vergaderen. Omdat niet veel inwoners een herenhuis konden betalen, waren bewoners van deze luxe panden meestal allesbehalve arm.

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt

Kenmerken van een herenhuis

Hoewel L. Roscam Abbing alleen woningen die tussen 1880 en 1920 gebouwd werden als herenhuis beschouwt, laten veel andere bouwkundigen die eis los. Ook nu worden nog herenhuizen gebouwd en die hebben soms een modernere stijl. Zij hebben lang niet altijd de kenmerkende spekbanden of de trappetjes, maar voldoen wel aan de andere eisen. Denk aan de nieuwe woningen aan de Zuidkade in Scheveningen.

Ook een mysterie gespot?

Weer een mysterie opgelost! Heb jij ook een vraag over Den Haag? indebuurt zoekt het uit! Mail jouw mysterie naar [email protected].

Meer mysteries uit Den Haag

Comments are closed.