In 2021 breekt Ute Rupp-Schäfer (79) haar heup. In het plaatselijke ziekenhuis krijgt ze een heupprothese, maar die zorgt al snel voor klachten. Een second opinion bij de Sint Maartenskliniek biedt uitkomst. “Binnen een paar dagen was ik weer op de been, zónder pijn.”

De winter van 2021 was koud én glad. Vooral dat laatste heeft Ute geweten. “Ik liep buiten heel voorzichtig over de stoep, maar ging tóch onderuit.” Onder de sneeuw bleek een laagje ijs verstopt te zitten. Krak! hoorde ze. “Daarna volgde een flinke pijnscheut. Ik wist meteen: dit is foute boel.”

Liespijn

Het blijkt dat Ute haar heupkop heeft gebroken. Dezelfde dag krijgt ze in het plaatselijke ziekenhuis een nieuwe heup. “De operatie verliep goed en ik was snel op de been. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar na een half jaar kreeg ik ineens enorme pijn in mijn lies. Of ik nou bewoog of stilzat, het was er altijd.” 

Terug in het ziekenhuis hoort Ute van de arts dat er op de foto’s niks te zien is. “Hij wist niet wat er aan de hand was.” Een paar weken later werd voor de zekerheid vocht uit haar lies gehaald en op kweek gezet. “Daaruit zou blijken dat ik een bacteriële infectie had. Een operatie was nodig: mijn heup zou dan worden verwijderd en ik zou antibiotica krijgen voor die infectie. Daarna kon mijn heup weer worden teruggeplaatst.”

Second opinion

Ute ziet er weinig heil in. “Het voelde niet goed; de arts wist nog steeds niet wat er met mijn heup was.” Haar huisarts adviseert Ute naar de Sint Maartenkliniek te gaan voor een second opinion, omdat ze daar gespecialiseerd zijn in complexe heupklachten. “Ik twijfelde geen moment en binnen twee weken kon ik al terecht!”

In de Sint Maartenskliniek ontmoet Ute orthopeed Goosen. Bij de kliniek komen ze erachter dat Ute geen infectie heeft. “Op de foto was duidelijk te zien dat mijn heupkom niet goed vast zat. Die kom werd vervangen met een operatie.” Twee dagen na de operatie mag Ute naar huis, maar diezelfde avond krijgt ze een nabloeding in haar been en wordt ze in het plaatselijke ziekenhuis opgenomen.

“Dokter Goosen wilde dat ik zo snel mogelijk naar de Sint Maartenskliniek kwam, dus ik werd met de ambulance gebracht. Ik was blij dat ik weer in Nijmegen was, want ik had – en heb – een rotsvast vertrouwen in dokter Goosen.”

Lees verder onder de foto >

Ute | Foto: Sint Maartenskliniek

Grote dromen

Na een week in het ziekenhuis kan Ute echt gaan revalideren, samen met de fysiotherapeut. Ze maakt snel stappen vooruit. “Ik had geen pijn meer en kon eindelijk weer een rondje lopen met onze hond. Daar was ik zó blij om! Wij hebben al vijftig jaar honden in huis, dus die wandelingen horen bij mijn dagelijkse routine.

Ute is bijna tachtig jaar en heeft flinke plannen. “Mijn man en ik gaan reizen. Een cruise naar de Noorse fjorden, een treinreis door Zwitserland; dromen genoeg. Dankzij mijn nieuwe heup kán dat gelukkig ook allemaal.” Achter de geraniums zitten is niets voor Ute: “Ze staan op de vensterbank, maar alleen om naar te kijken en water te geven.”

Doe de zelftest

Heb je soortgelijke klachten of ken je iemand in je omgeving die er al lange tijd mee rondloopt? Dan is het de moeite waard om te kijken wat de Sint Maartenskliniek kan betekenen. Soms kan een eigen arts het niet oplossen, maar is er toch nog een uitweg.

Doe de zelftest voor klachten aan een knieprothese of een heupprothese om te zien wat je in jouw situatie kunt doen. De huisarts kan je helpen met een verwijzing. De kliniek heeft locaties in Boxmeer, Nijmegen en Woerden en is dus vanuit elke hoek van het land goed bereikbaar. Op de website van de Sint Maartenskliniek lees je alles over protheseklachten en wat de mogelijkheden zijn.

Author

Comments are closed.