Als echte inwoner weet je vast wel dat het Vredespaleis een monument is. Maar er zijn nog meer monumenten in Den Haag. Veel meer…

Even voor de duidelijkheid. Dit artikel gaat alleen over rijksmonumenten. Gemeentelijke monumenten worden dus niet behandeld.

Het verschil tussen een rijksmonument en een gemeentelijk monument heeft te maken met hoe belangrijk het object is. Een rijksmonument is van nationaal belang, dus belangrijk voor heel Nederland. Dit kan zijn op het gebied van schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde.

Een gemeentelijk monument is belangrijk voor de gemeente of regio waar het object staat. Dus niet voor heel Nederland, maar wel belangrijk voor onze stad. (Bron: restauratiefonds.nl)

Rijksmonumenten in Den Haag

Verspreid over Nederland zijn er 63.241 rijksmonumenten. Deze staan allemaal in het monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De meeste vind je in de provincie Noord-Holland (14.082) en de minste in provincie Flevoland (109). Hoeveel rijksmonumenten zijn in Den Haag te vinden, denk je? Nou, het juiste antwoord is 1.164. Zat je in de buurt van dat getal?

Van kasteel tot hekje

Misschien denk je nu: zoveel bijzondere gebouwen en kunstwerken staan er toch niet in Den Haag? Dat klopt, maar er vallen veel meer soorten objecten onder de noemer rijksmonument. Dat kan gaan van een grafheuvel tot een waterpomp, van een grenspaal tot kapel of van een kasteel tot een hekje. Kijk maar, wist je bijvoorbeeld dat niet alleen Station Hollands Spoor maar ook de rijtuigoverkapping een rijksmonument is?

rijtuigoverkapping station hollands spoor rijksmonument
Foto: Michiel1972, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.