Tuften, ken jij het al? Sinds de pandemie is deze oude techniek om een tapijt te maken enorm populair. Met een speciale ‘gun’ schiet je garen door een stevige stof waardoor er een zacht en wollig tapijt ontstaat. Coco helpt je in haar Tuftingshop op weg: ’’Het voelt heel stoer om met zo’n machine bezig te zijn’’.

Coco begon vlak voor de eerste lockdown met het tuften van kleine wandtapijten: “Je kan het zien als schilderen met wol. Zoek een afbeelding, projecteer het en kleur de vakjes in met een tufting gun. De gun functioneert als een soort mobiele borduurmachine, maar dan met wol.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Tuftingshop

Tuftingshop

Al snel merkte Coco hoe moeilijk het was om aan de juiste benodigdheden te komen. Om een tapijt te tuften gebruik je wel 2,5 kilo tapijtwol per vierkante meter. Om andere creatievelingen op weg te helpen besloot ze daarom de Tuftingshop in Den Haag te starten. De wol die ze via haar webshop verkoopt is afkomstig van schapen uit Nieuw-Zeeland. 

Coco levert inmiddels aan kunstacademies, hogescholen, textielbedrijven én ze geeft workshops. Binnenkort heeft de Tuftingshop zelfs een tuftrobot, die met behulp van Artificial Intelligence een heel tapijt voor je tuft. Coco: “De getufte werken kunnen heel divers zijn, ik heb behalve vloerkleden en wandtapijten ook jassen, totempalen en kerstversiering gezien”.

Lees verder onder de foto >

Foto: Tuftingshop

TikTok hype

TikTok en Instagram staan sinds de pandemie vol met getufte tapijten. Tuften trekt dan ook een veel breder en vooral jonger publiek dan andere textieltechnieken. Onder de hashtag #tufting worden de meest uiteenlopende creaties gedeeld. Het is bijna verslavend om te zien hoe snel een stuk stof wordt omgetoverd tot een dik en kleurrijk hoogpolig tapijt.

Opvallend: veel kappers en tattoo artists zijn klant bij Coco. “waarschijnlijk hebben de harige tapijten en de machines wat raakvlakken met deze beroepen”. Je hoeft zeker geen kunstenaar te zijn, iedereen kan tuften. Veel van haar klanten zijn zelfs een eigen bedrijfje begonnen met de verkoop van hun tapijten. 

Lees verder onder de foto >

Foto: Tuftingshop

Workshop: maak je eigen Haagse matje

Tijdens de workshop leer je een tapijt te maken van het formaat van een deurmat. Al het materiaal en de machines worden ter beschikking gesteld om je eigen creaties tot leven te brengen. De workshops vinden maandelijks plaats in Voorburg. Neem alvast een sjabloon mee en verwonder je over hoe snel je dit omtovert tot een wollig tapijt!

Comments are closed.