Het Malieveld is in gebruik voor de Tong Tong Fair.

Informatie over bereikbaarheid van Den Haag leest u op bereikbarestad.denhaag.nl.Lees de antwoorden op veelgestelde vragen op de pagina Veelgestelde vragen over demonstratie 9 september.Lees meer informatie in de brief Beperkingen demonstratie 9 september 2023 Gemeente Den Haag (RIS316375). Update [14:35] – Statement burgemeester 10 september Burgemeester Jan van Zanen:

“Vandaag is voor de negende keer een poging gedaan om de A12 te blokkeren. Een kleine groep actievoerders betrad rond het middaguur de Boslaan nabij het Malieveld. Dankzij het uitermate professionele optreden van de politie is deze blokkade snel verholpen en zijn de actievoerders aangehouden. Omstreeks 13.30 uur was deze belangrijke verkeersader voor de bewoners in Den Haag weer ontruimd. 

Met deze negende poging om een ontwrichtende blokkade op te werpen voor de inwoners van Den Haag, wordt het demonstratierecht wederom met voeten getreden. Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd.  

Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is. 

Veel lof voor het werk van de politiemannen en -vrouwen uit het hele land die vandaag en gisteren in Den Haag zijn ingezet. “Update [14:20] – Utrechtse baan weer openDe blokkade door actievoerders is beëindigd en de A12/Utrechtsebaan is weer open.


Update [12:18] – toestemming voor aanhoudenDe burgemeester heeft toestemming gegeven om actievoerders die geen gehoor geven aan de instructies van de politie aan te houden. Demonstreren mag bij de klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Update [12:05] – actievoerders worden gevorderd te vertrekken van de snelwegDe burgemeester heeft toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie.

Update zondag 10 september 11: 50 uurActievoerders hebben de A12/Utrechtsebaan betreden. Deze blokkade is niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Update zaterdag 9 september [19:27] – Statement burgemeester Van ZanenVandaag vanaf omstreeks 12: 00 uur zijn grote aantallen actievoerders overgegaan tot het blokkeren van de A12/Utrechtsebaan, met als doel hun boodschap aan het kabinet en parlement over te brengen. Daarmee is Den Haag wederom de locatie geworden van een ontwrichtende blokkeeractie die vooraf was verboden.

Het doelbewust aansturen op grote aantallen arrestaties als pressiemiddel, plaatst de Haagse driehoek wederom voor dilemma’s. De Wom biedt in theorie voldoende juridische mogelijkheden om op te treden tegen actievormen die de grenzen van het demonstratierecht te buiten gaan. In de praktijk blijkt echter dat het lastig is effectief tegen dit soort blokkades op te treden, wanneer deze massaal en langdurig plaatsvinden.

Vandaag heeft wederom een enorme politie-inzet plaatsgevonden om de blokkade te ontbinden. Ik heb enorme bewondering voor alle mannen en vrouwen die vandaag deze enorme klus hebben geklaard.

Update [19:05] – Einde blokkadeAlle actievoerders die de A12/Utrechtsebaan blokkeerden zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt. Daarna zal de weg wederom worden vrijgegeven voor verkeer.

Update [14:24] – Overgaan tot aanhoudingDe burgemeester heeft toestemming gegeven om actievoerders die geen gehoor geven aan de instructies van de politie aan te houden. Demonstreren mag bij de klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Update [13:11] – Waterwerpers worden ingezetActievoerders zijn verzocht om zich van de weg te verwijderen. De politie zet de waterwerper in voor actievoerders die weigeren te vertrekken. Mensen moeten zich voorbereiden op grote hoeveelheden water. Kwetsbaren worden opgeroepen om zich preventief van de A12 te verwijderen.

Update [12:43] – Actievoerders worden gevorderd te vertrekkenBlokkade van de A12/Utrechtsebaan is verboden. De burgemeester heeft toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie.

Update [11:55] – Sluit aan bij de klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en GorbatsjovActievoerders hebben de A12/Utrechtsebaan betreden. Deze blokkade is niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Author

Comments are closed.