Heb jij het gehad met die hitte in Den Haag? Dan is het tijd om even lekker af te koelen. Dat kan natuurlijk gewoon op een terrasje aan het water in onze stad, maar je kan ook écht de kou opzoeken!

En waar kan je beter afkoelen dan op het topje van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc? Lekker met je voetjes in de sneeuw, de koele berglucht die langs je wangen waait terwijl je een verfrissend slokje smeltend gletsjerwater drinkt… Dat is pas afkoelen!

Afstand naar de Mont Blanc

Maar hoe lang ben je onderweg vanuit Den Haag om je oververhitte lichaam af te koelen op de 4.808 meter hoge Frans-Italiaanse berg? Aangezien je niet met de auto de top kan bereiken, meten we eerst de afstand tussen Den Haag en Chamonix aan de voet van de Mont Blanc. Wat blijkt? Die afstand is 1.014 kilometer. Met de auto doe je daar 10 uur en 59 minuten over.

De top van de Mont Blanc ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. De Italiaanse naam is dan ook Monte Bianco, dat net zoals in het Frans ‘witte berg’ betekent. De Mont Blanc is 4.807,81 meter hoog (september 2021), inclusief de sneeuw op de top. Zonder die sneeuw werd in 2004 een hoogte van 4.792 meter bepaald. (bron: vrt.be)

Wist je trouwens dat het topje van de Mont Blanc in Nederland te vinden is? In 1787 hakte H.B. de Saussure het topje van de berg af. In 1802 werd dit stukje rots door Martinus van Marum aangekocht voor het Teylers Museum in Haarlem. Daar is het topje nog steeds te bewonderen. (bron: Teylers Museum)

Naar de top

Om op de top van de Mont Blanc af te koelen moet je wel nog wat inspanning leveren, want vanuit Chamonix kun je te voet naar het hoogste punt. Die route bedraagt 25,7 kilometer en daar doet een geoefende bergbeklimmer, volgens Google Maps, zo’n achtenhalf uur over. Je moet dan wel 3.813 meter klimmen, want Chamonix ligt op 995 meter hoogte. Grote kans dat je dus oververhit aankomt op de top, maar dan kun je wel afkoelen op de coolste plek van Europa. Check dat uitzicht maar eens!

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

Uitzicht vanaf de top van de Mont Blanc | Foto: Google Maps

Klinkt dit alles je toch een beetje té gek in de oren? Groot gelijk, van een ijsje bij een van de ijssalons in Den Haag koel je vast ook prima af.”

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.