Wil je volgende zomer weer genieten van jouw [stads_naam_bijvoeglijke] tuintje? Dan is het verstandig om nu je handen uit de mouwen te steken. Volgens Rachel Lancashire, tuinexpert bij Libelle, is september dé maand om te planten. En met de nieuwste tuintrends zit je in 2024 helemaal goed. tuinexpert bij Libelle.

De volgende klusjes kun je deze maand doen zodat je tuin langer mooi blijft én goed in de startblokken staat voor volgend jaar.

Planten maar!

Ergerde je je de hele zomer aan een vaste plant die op de verkeerde plek stond? Of kun je niet wachten om die kale plek in de border op te vullen met iets nieuws? Dan is nu het moment om planten in de grond te zetten of te verzetten. Rachel: “In het voorjaar kan ook, maar in koude grond wortelt het groen minder snel dan in de warme, vochtige septembergrond. In de nazomer en herfst hoeven planten bovendien geen energie te steken in het maken van bladeren en bloemen. Alle aandacht gaat dus naar het wortelen.”

Naar de kweker

Volgens Rachel is september ook de perfecte maand om nieuwe planten te kopen. “In het voorjaar laat je je gauw verleiden tot impulsaankopen, omdat je tuin zo kaal is. Aan het einde van de zomer weet je veel beter wat je nodig hebt. Welke plant waar stond ligt nog vers in het geheugen, en ook: hoe groot ze werden, wanneer ze bloeiden, welke kleur ze hadden en waar gaten vielen.

“September is dus een goed moment om te kijken wat je wil veranderen of aanvullen. Ook staan de verkoopbedden bij de kwekers nu vol planten die het hele seizoen konden groeien. Je kunt daardoor goed zien wat je koopt. Dat maakt het makkelijker om de juiste kleur, bladvorm of bloeiwijze uit te zoeken.”

Septemberbloeiers

De onderstaande planten komen pas laat op gang of bloeien lekker lang door. Ze hebben bovendien veel kleur én zijn fijn voor de insecten. Perfect voor de nazomertuin.

Hieronder lees je de kleur van de planten, de maximale hoogte, of ze in de zon of schaduw moeten staan en wanneer ze in bloeien.

 • Caryopteris clandonensis ‘Dark Knight’: diepblauw, 120 centimeter, zon, augustus-september
 • Rudbeckia hirta ‘Cappuccino’: oranjebruin, 50 centimeter, zon/halfschaduw, juli-oktober
 • Penstemon campanulatus ‘Garnet’: rozerood, 90 centimeter, zon/halfschaduw, juli-september
 • Hylotelephium telephium ‘Herbstfreude’: roze verkleurend naar rozerood, 60 centimeter, zon, augustus-oktober
 • Salvia uliginosa: azuurblauw, 150 centimeter, zon, augustus-september
 • Dahlia ‘Bishop of Llandaff’: felrood met donker blad, 100 centimeter, zon, juli-oktober,
 • Aster novi-belgii ‘Violet Queen’, lilapaars, 40 centimeter, zon, september-oktober

In Den Haag kun je voor deze planten terecht bij bijvoorbeeld Groenrijk.

Tuintrends 2024

Dankzij de tips van Rachel weet je nu hoe je jouw Haagse tuin kan voorbereiden voor het nieuwe jaar. Alleen wat zijn de tuintrends van 2024? Rachel somt ze voor je op:

 • De duurzame tuin: Met een duurzame tuin help je het milieu een handje. Ga voor biologisch en ecologisch, spring slim om met water en stimuleer de biodiversiteit. Dus wip wat tegels, vervang een schutting voor een groene heg, plaats een regenton, maak ergens in een hoek een composthoop en help bijen, hommels, vlinders en egels aan een onderkomen. Kies daarnaast voor verlichting op zonne-energie. Ook leuk, en lekker en leerzaam: leg voor de kinderen een mini-moestuin aan.

 • Binnen buiten: De tuin doet ook volgend jaar niet onder aan de woonkamer. Zij het een balkon, terras, overkapping, kleine of grote tuin: het is een extra plek om je terug te trekken of juist met z’n allen te zijn. Met mooie buitenkleden, lekkere loungehoeken en fijne accessoires. Ga voor duurzame materialen als hout, bamboe, rotan, jute en de verlichting op zonne-energie.

 • Cottage garden: De klassieke Engelse cottagetuin is hot! Maar wel met een nieuwe twist. Een romantische cottagetuin wordt voller, hipper en stoerder als je de bloemen combineert met grassen en vaste planten. In de moderne cottagetuin komen nostalgie en modern dus samen. Bijkomend voordeel: de cottagetuinstijl is meestal in de late lente en vroege zomer op z’n mooist, terwijl prairietuinen pieken van de late zomer tot ver in de winter. Als je de twee stijlen mixt, heb je een tuin waar extra lang iets in te beleven is. 

Meer nieuws over Den Haag:

 • Yes! Het Prinsjesfestival gaat weer bijna van start: dit wil je niet missen

  Het Prinsjesfestival is inmiddels een niet te missen evenement geworden op de jaarlijkse kalender van Den Haag. Op 13 september…

Author

Comments are closed.