Mocht je ooit de Haagse McDonalds zijn binnengelopen, dan weet je dat je daar een Big Mac-menu kunt kopen. De prijs voor die hamburger, frietjes en een drankje is niet overal hetzelfde in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant op basis van een online prijsopgave. 

In Den Haag betaal je 12,10 euro voor zo’n menu. Dat is een ander bedrag dan in Rotterdam, waar ze het goedkoopste menu van Nederland verkopen voor 9,75 euro. Toch betaal je in Den Haag niet de hoofdprijs, want in Enschede en Hengelo betaal je voor een Big Mac-menu 15,05 euro. Daarmee zijn dat de duurste Big Mac-menu’s van Nederland.

Daarom is er een prijsverschil

Maar waar komt dat prijsverschil dan vandaan? Dirk Mulder, retailspecialist bij ING, legt het uit aan RTL Nieuws. “Het prijsverschil ligt aan twee aspecten: de mate van concurrentie en de locatie. “In Amsterdam liggen de prijzen bijvoorbeeld hoger omdat de kosten daar ook beduidend hoger liggen.” Ook binnen de stad kan de prijs van een menu verschillen, doordat de huur in het centrum hoger is dan in een buitenwijk. Daarnaast hebben filialen in de Randstad ook vaker met snelle wisselingen van personeel te maken, vertelt Dirk. “In landelijke gebieden is dit effect aanzienlijk minder merkbaar.”

Nederland versus Zwitserland

Als je kijkt naar de gemiddelde prijs voor een Big Mac-menu staat Nederland op de tweede plaats van Europa met 13,30 euro. Alleen in Zwitserland ben je meer kwijt voor dezelfde producten en betaal je 14,25 euro. Wil je voor het minste geld zo’n menu oppeuzelen, dan moet je naar Portugal, want daar betaal je gemiddeld 7 euro.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.