Ken jij Pakkie Deftig al? Deze vintagewinkel heeft niet alleen mooie tweedehandskleding, ze helpen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werknemers Sonja, Carmin en Yanne zetten zich dagelijks in voor blije klanten én blije vrijwilligers.

Pakkie Deftig is een vintagewinkel en bestaat al sinds 2006. Tegenwoordig zijn er twee winkels in Den Haag: aan De la Reyweg 530 en een filiaal aan de Zamenhofstraat 63. Hier vind je de mooiste vintagekleding, schoenen en accessoires voor een vriendelijke prijs. De winkels zijn voor iedereen toegankelijk en door de hoge omloopsnelheid zijn er snel wisselende collecties.

Speciaal voor Hagenaren

Pakkie Deftig is een initiatief van de Kessler Stichting. Deze organisatie zet zich al 110 jaar in om de sociaal kwetsbaarste inwoners van Den Haag te ondersteunen en te begeleiden naar (zo veel mogelijk) zelfstandigheid. Deze deelnemers van de Kessler Stichting kunnen voor dagbesteding onder andere terecht in het sorteercentrum en in de winkel. De kleding wordt verzameld door middel van de bakken die staan verspreid door Den Haag en omgeving. In het sorteercentrum worden alleen de mooiste items geselecteerd voor de winkel.

Foto: Pakkie Deftig

Duurzaam en kwaliteit

Werknemers Sonja, Carmin en Yanne hebben alledrie hart voor de zaak en zetten dagelijks hun beste beentje voor om de deelnemers te ondersteunen en klanten welkom te heten in de winkel. Sonja werkte jarenlang in de financiële wereld. Het werk bij Pakkie Deftig, inclusief de samenwerking met vrijwilligers en deelnemers, is een hele nieuwe uitdaging voor haar. Dat bevalt haar uitstekend. Sonja: “Het duurzame aspect van Pakkie Deftig is heel belangrijk voor ons. De items worden zorgvuldig uitgekozen. Daardoor is de kwaliteit van onze kleding hoger dan bijvoorbeeld van een kringloop.”

Oproepkracht Yanne heeft een passie voor duurzaamheid. “Dat begon eigenlijk al in mijn jeugd. Mijn moeder nam me altijd al mee naar de markt. Bovendien heb ik al ervaring in de gehandicaptenzorg en daarna in de ouderenzorg. Zo ben ik uiteindelijk bij de Kessler Stichting terecht gekomen.”

Hoewel de winkel Pakkie Deftig heet vind je hier veel meer dan deftige kleren. Het assortiment loopt uiteen van mooie pakken, tot merkjeans, tot strandjurken. “Ons assortiment bestaat gedeeltelijk uit premium merkkleding en tweedehandskleding van duurzame merken”, vertelt Sonja.

Een band opbouwen

Carmin heeft een achtergrond in fashion. De mix tussen het helpen van deelnemers en het bezig zijn met kleding past goed bij haar. “De fashionwereld is een vrij harde wereld. Ik wilde juist meer de sociale kant op en iets doen voor de maatschappij. Dit is de perfecte combinatie van wat ik leuk vind!”

Deelnemers kunnen via de Kessler Stichting zelf bepalen wat ze leuk vinden om te doen. “We kijken samen wat een goede plek is. Vinden ze het leuk om klantencontact te hebben in de winkel of werken ze liever achter de schermen? Na een jaar kijken we of er groei is. Het is heel mooi om te zien hoe de zelfstandigheid bij de deelnemers toeneemt”, vertelt Carmin. Sonja vult aan: “We bouwen echt een band op met de deelnemers. Het is belangrijk dat ze geen druk ervaren. Daarom hebben we om de twee uur even een pauzemomentje. Dan kletsen we met elkaar en leren we elkaar goed kennen. Na verloop van tijd merk je dat de deelnemers steeds beter in hun vel zitten!”

Kom langs in de winkel

Shoppen voor een goed doel: klinkt goed toch? Kom langs bij Pakkie Deftig en shop de leukste vintage pareltjes voor een lage prijs. De winkel is vijf dagen in de week geopend van 10.00 tot 16. uur. Extra leuk: ook elke laatste zaterdag van de maand zijn ze geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur en hebben ze een speciaal thema. Volg Pakkie Deftig op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven van de acties.

Ben je of ken je een ondernemer die nog geen kledingbak van de Kessler Stichting heeft? Of wil je zelf vrijwilliger worden? Je bent van harte welkom. Aanmelden kan via de website.

Author

Comments are closed.