Het was maandag 4 september een bijzondere dag voor Noor uit Wassenaar. De VWO-scholier kreeg in Madurodam namelijk de ambtsketting omgehangen: het komende jaar is zij burgemeester van Madurodam.

Noor is de 72e burgemeester van het Haagse themapark. De eerste burgemeester was zeker niet de minste. Noor treedt namelijk in de voetsporen van niemand minder dan Prinses Beatrix.

Voorgedragen kandidaat

Een leraar van het Maerlant Lyceum waar Noor op school zit moedigde haar aan om burgemeester van Madurodam te worden. “Ze vonden mij een geschikte kandidaat omdat ik goed mensen bij elkaar kan brengen en weet te motiveren,” vertelt Noor. “Zo heb ik een project opgestart in Moerwijk om kinderen met een leesachterstand te helpen. Wekelijks fietsten we met vrienden en schoolgenoten die kant op.”

Een pitch met andere kandidaten en een motivatiebrief verder, werd Noor benoemd tot burgemeester. Als burgemeester van Madurodam beslist Noor samen met de andere collegeleden te beslissen over het goededoelenbeleid van het Madurodam Kinderfonds.

Met kinderen werken is geweldig

Noor heeft flinke plannen dit jaar: “Ik wil graag de samenleving bij elkaar brengen en dan vooral kinderen. Mijn beide ouders zijn dokter en zij krijgen vaak mensen onder de 18 met diabetes voor zich. Ik help daarom graag kinderen met overgewicht en eetproblemen. Dat raakt mij.”

Een tip heeft Noor ook meteen klaar: “Ik vind werken met kinderen geweldig, ik wil me daar als burgemeester graag voor inzetten. Ik raad kinderen aan veel buiten te spelen of te sporten. Zelf hockey ik veel bij KZ.”

En hoe moet het met school?

“School steunt me wanneer ik hier moet zijn voor een project, dat is erg fijn. En ik hoorde van iemand die ook burgemeester was dat je in een jaar burgemeester van Madurodam meer leert dan in je hele schoolcarrière. Dus ik kijk er naar uit.”

Madurodam kiest elk jaar een nieuwe burgemeester, omdat kinderen en jongeren van grote betekenis zijn voor de samenleving door er op kleine schaal voor mensen in hun omgeving te zijn. Dit jaar nemen 9 middelbare scholieren (leeftijd 15 – 17 jaar) uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeester en wethouders van Madurodam.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.