In 2004 kwam Freek in Den Haag wonen met zijn vriendin. Zij gingen meteen voor verduurzaming in hun nieuwe huis en dat heeft hem veel geleerd. Nu is Freek in zijn vrije tijd energiecoach en helpt zijn Haagse buren met hun woningen verduurzamen.

Energiecoaches zijn er voor huiseigenaren én huurders. Freek: “Je kunt online van alles over verduurzaming vinden. Wij zijn er om echt mee te denken en kijken met jouw situatie.” Het inschakelen van een energiecoach is geheel gratis en vrijblijvend. Je krijgt advies van iemand uit de wijk die daarvoor getraind is én de nodige ervaring meeneemt op het gebied van verduurzaming.

Verduurzamen aan het begin van de eeuw

Voor Freek begon het balletje te rollen met zijn nieuwe huis in Den Haag. “Ik kocht het huis van een oudere mevrouw. Het is gebouwd in 1927 en was echt een opknapper. We hebben het meteen helemaal aangepakt.” Geïnspireerd door het wijkinitiatief Vogelwijk energiek leerde hij allerlei zaken over verduurzaming, zeker voor oude huizen.

Zo’n twintig jaar later komt die kennis en ervaring hem goed van pas als energiecoach. “De aannemer keek ons destijds nog heel gek aan. Nu is het heel normaal om te kiezen voor dubbelglas, een warmtepomp en dakisolatie.” Bovendien vindt Freek het leuk om dit werk te doen. “Ik voer mooie gesprekken met mensen en vind het heerlijk om in verschillende huizen rond te kijken.”

Lees verder onder onder de foto >

Energiecoaches zijn er voor huurders en eigenaren | Foto: Duurzaam Den Haag

Ervaring leert

Doordat hij in verschillende huizen is geweest, weet hij aardig wat te vertellen en adviseren. “Vaak ziet een huis er prachtig uit, gerenoveerd, maar merken mensen toch dat bepaalde punten in huis koud zijn of vochtig. Ik kan in een huis rondlopen, snappen hoe de dingen daar werken en uitleggen hoe dat samenhangt met hun ervaringen.”

Freek geeft daar een goed voorbeeld van: “Dan ziet een keuken er helemaal modern uit, maar is toch het servies min vijf graden.” Hoe kan dat? “Oude huizen zijn een wereld apart. Die zijn voor een ander tijdperk gebouwd. Wij snappen niet altijd hoe dat in elkaar zit of waarom, terwijl dat voor een oudere generatie heel normaal is”, legt Freek uit. Inmiddels kent hij de streken van oudere huizen én weet daar oplossingen voor aan te dragen als energiecoach.

Huurders, VvE’s en eigenaren

Zo’n energiecoach helpt iedereen in Den Haag. Freek is er voor huurders en eigenaren, waar veel energiecoaches zich enkel op huurders of eigenaren richten. “Vaak is het verhaal hetzelfde: isoleren! Maar de ventilatie moet wel op orde blijven, wat lastig is in oude huizen.” Als huurder heb je wel andere voordelen van een energiecoach. “We bieden gratis tochtstrip, radiatorfolie en spaarlampen aan en plaatsen deze ook gratis.”

Als huurder ben je beperkter in je mogelijkheden, maar er valt zeker iets te doen. “Je kunt ontzettend ver komen door te snappen hoe je huis in elkaar zit.” Freek merkt dat niet iedereen weet wat je zelf al kunt doen. “Je houdt bijvoorbeeld veel meer warmte binnen in de winter door je radiatoren vrij te houden: geen schoenen, vensterbanken, gordijnen, kasten, banken en planten er tegenaan zetten.”

Ben je eigenaar, maar heb je te maken met een VvE? Dat kan soms lastig zijn, maar onmogelijk is het niet. “Als je met de hele vereniging van eigenaren aan de slag gaat, is het ideaal. Op het dak kun je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen en naar iedere meterkast een kabel laten leggen: zo heeft iedereen een eigen aansluiting.”

Hoe het werkt

Een energiecoach inschakelen is helemaal niet moeilijk. Je vult online je aanvraag in met je adres en opmerkingen waar je mee aan de slag wil of over nadenkt. “Wij gaan het gesprek dan voorbereiden: we bekijken gegevens van het huis om een beeld te krijgen en nemen dan contact met je op. Vervolgens plannen we een gesprek met je in en komen we het liefst bij je thuis kijken.”

Zo weet de energiecoach goed te bepalen wat er voor jouw situatie te verbeteren valt. “Dat kan best veel informatie zijn, zeker voor een leek. Daarom maken we ook een verslag waarin we alles nog een keer op een rijtje zetten.” Daarna is het aan de bewoner om actie te ondernemen.

Freek geeft nog een laatste tip mee: “Er wordt gezegd dat je met een ouder huis beter kunt kiezen voor een hybride waterpomp, maar mijn beleving is dat je met een behoorlijke isolatie prima kunt overstappen op volledig elektrisch. Het scheelt zo veel als je die oude ketel niet hoeft te onderhouden!”

Ben jij benieuwd wat jij kunt doen aan verduurzaming voor je woning? De energiecoaches in Den Haag staan voor je klaar. Check deze pagina voor meer informatie en vul een aanvraag in.

Author

Comments are closed.