Je ziet ze af en toe nog voor de deur staan als vuilnisbak, ter decoratie of als bloembak: de zinken vuilnisemmer uit vroegere tijden mét plaatsnaam. Voordat we allemaal een kliko voor de deur hadden of de ondergrondse containers gebruikte iedereen deze zinken bak.

Oorspronkelijk is de zinken, grijskleurige vuilnisemmer een asemmer. Vroeger leegte men de asla van de kolenkachel in de zinken afvalbak. De emmer had een handvat zodat je ‘m op kon tillen en aan de straatkant kon zetten. De emmer was van zichzelf al behoorlijk zwaar, laat staan als die helemaal vol afval zat.

Plastic

In de jaren 70 kwamen er steeds meer plastic en kunststof spullen bij. Zo ook de plastic vuilniszak zoals we die nog steeds gebruiken. Mensen gebruikten de zak en plaatsten die op straat. Maar de zakken werden kapotgemaakt door katten of muizen waardoor het een zooitje op straat werd. Daarna werd de kliko bedacht en kon iedereen daar de vuilniszakken in opbergen.

Hip ding

Tegenwoordig kom je de zinken bak nog steeds tegen. Aan de ene kant zijn het vaak de wat ouderen die de zinken emmer van vroeger hebben bewaard. Anderzijds is de vuilnisbak van toen te bestellen. De zinken vuilnisbak blijkt een heel hip ding te zijn. Mensen gebruiken ‘m als afvalbak, in de tuin voor gft-afval of om plastic in te bewaren. Weer anderen doen er gezellige planten in of zetten ‘m ter decoratie in de voortuin. Ook het as van de barbecue-kolen kun je erin gooien. Het zink is sterk en smelt niet.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.