Persbericht

Gepubliceerd: 1 september 2023Laatste wijziging: 1 september 2023

Bewonersgroepen met een mooi, kansrijk en vernieuwend project gericht op energiebesparing, opslag of opwekking van energie kunnen meedoen aan de tweede ronde van de Energie uit de Wijk Challenge. Nadat er tijdens de eerste ronde in juni € 130.000 aan drie winnende projecten werd uitgekeerd, is er nu nog € 245.000 euro beschikbaar voor energieprojecten. De subsidie bedraagt maximaal € 50.000 per aanvraag.

De drie projecten die in juni de challenge hebben gewonnen laten zien dat er veel verschillende soorten ideeën zijn in de stad, initiatiefrijk en vernieuwend. Van jonge energiecoaches in de Schilderswijk, zonnecollectoren voor betere luchtkwaliteit in huis tot voorlichting over duurzaam eten en wonen. Ik ben benieuwd welke ideeën er nog meer zijn en nodig bewonersgroepen uit om ook mee te doen met de challenge. Samen kunnen we de overstap naar schone energie mogelijk maken. Zo maken we van Den Haag een duurzame, leefbare en klimaatneutrale stad, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Duurzaamheid en Klimaatadaptatie). Kansrijke projecten zelf uitvoeren De challenge daagt bewoners uit zelf met ideeën te komen waarvan zij vinden dat ze nodig zijn in hun wijk. Bewoners voeren hun plannen zelf binnen 12 maanden uit met subsidie en ondersteuning van de gemeente.

Inschrijven De inschrijving start op 1 september en sluit op 15 oktober 2023. Inschrijven kan via www.duurzamestad.denhaag.nl/challenge.

Plannen presenteren aan jury Na de sluitingsdatum volgt een voorselectie. De geselecteerde initiatieven presenteren hun plannen aan een onafhankelijke jury tijdens het Pitchevenement op 2 november. De jury beoordeelt de voorstellen en maakt meteen de winnaars, de Haagse Energie Toppers 2023, bekend.

Subsidie en ondersteuning voor winnaars De winnende projecten ontvangen een subsidiebedrag van maximaal € 50.000 per aanvraag en kunnen hulp krijgen van netwerkpartijen bij het zelf uitvoeren van hun plan. Die ondersteuning bestaat uit hulp bij het vinden van de juiste partners, zoals ondernemers, hulp bij vergunningen en verbinding met experts van binnen en buiten de gemeente. Ook de bewonersgroepen die niet winnen worden door de gemeente met advies op weg geholpen.

Haagse Energie ToppersSinds 2019 zijn er drie challenges geweest. De vierde editie is nu in volle gang. In totaal stuurden 101 bewonersgroepen een plan in en zijn er 29 tot Haagse Energie Topper gekozen. Veel projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. De Haagse Energie Toppers inspireren met hun verhalen en enthousiasme andere wijkbewoners voor de energietransitie.

Meer informatie

www.duurzamestad.denhaag.nl/challenge Eerste pitchevent Energie uit de Wijk Challenge 2023 Gera de Graaf en Fred Wiljauw deden in 2021 mee met hun project Ecoplants (bloemvormige zonnepanelen) in Mariahoeve (Foto: is Dick Teske)

Author

Comments are closed.