Het kabinet kondigde vandaag maatregelen aan om de geluidshinder rondom Schiphol vanaf volgend jaar terug te dringen. Het kabinet diende het plan in de bij Europese Commissie, die er een advies over moet geven.

Wij vinden het goed dat het kabinet de experimenteerregeling en balanced approach een stap verder brengen. Dat geeft meer zekerheid en duidelijkheid voor omwonenden, luchtvaartmaatschappijen en Schiphol.

Wij staan volledig achter het uitgangspunt om de hinder voor omwonenden te verminderen. Daar hebben we ook fundamentele voorstellen voor gedaan, die in ons 8-punten plan staan. Onderdelen daarvan zijn een nachtsluiting, het weren van de meest lawaaiige vliegtuigen en het weren van privévliegtuigen. Wij hadden verwacht deze maatregelen terug te zien in de notificatie. Tegelijkertijd merken we op dat het kabinet en politieke partijen het voorstel van Schiphol voor de nachtsluiting nu ook serieus op de agenda hebben staan. Dat is goed nieuws voor de nachtrust van omwonenden.

Verder blijven we wel pleiten voor een echt vernieuwende aanpak. Wij zijn voorstander van een nieuw stelsel met duidelijke geluids- en milieugrenzen, waarbij de luchtvaart bewezen schoner en stiller moet worden. Dat biedt perspectief voor omwonenden en de luchtvaartsector. Zelf blijven we ook doorgaan met de uitvoering van ons 8-punten plan.

Author

Comments are closed.