Elke Hagenaar en Hagenees kent natuurlijk het lijflied van onze stad: O, o, Den Haag. Het lied uit 1982 is nog steeds een hit en de tekst duikt regelmatig op als print op t-shirts of andere Haagse souvenirs. Maar schrijf je nou O, o of Oh, oh? Wij zoeken het uit.
Advertentie wordt geladen…
O, o, Den Haag is een lied uit 1982 van Harry Klorkestein, een anagram van de in die jaren ’80 populaire Nederlandstalige band Klein Orkest in combinatie met de voornaam van de schrijver en zanger van het nummer, Harrie Jekkers. O, o, Den Haag stond maanden in de hitlijsten en je hoort het nog steeds overal.
Een tijdlang trad Harry Jekkers niet naar voren als de zanger van het nummer, maar de niet bestaande Harry Klorkestein. En als je even goed kijkt naar de achternaam; daar staat Kl(ein)orkest-ein, Klein Orkest dus, de naam van de band. Slim gevonden.
O, o of Oh, oh
Maar goed, terug naar het mysterie. Het is vrij ingewikkeld, want het heeft alles te maken met de klank. Dankzij TV-programma’s als Oh Oh Cherso en alle andere varianten daarop zie je steeds vaker Oh Oh Den Haag staan waar eigenlijk O, o, Den Haag bedoeld wordt. Maar waarom dan o en niet Oh? Op Onzetaal.nl staat te lezen: ‘De uitroepen o en oh bestaan allebei en kunnen onder meer vreugde, verdriet, verwondering en schrik uitdrukken.
Welke schrijfwijze de voorkeur heeft, hangt van de uitspraak af. O wordt uitgesproken als een ‘open’ o-klank, net als in zo en hallo. Oh klinkt als een ‘doffe’ o-klank, ongeveer zoals in zone.’ Ook drukt Oh vaak ontzetting of verontwaardiging uit. En dat betekent dus dat Oh perfect past bij Oh Oh Cherso (Oh jongens wat stellen jullie je aan) en niet bij O, o, Den Haag, want dat is gewoon een lofzang.
Bron: Wikipedia, onzetaal.nl en de AD redactie.
We zochten nog veel meer voor je uit…
-
Mysterie opgelost: hier begint en eindigt de Haagse Beek
De Haagse Beek is een waterloop van 11 kilometer lang die stroomt door Den Haag. Het is oorspronkelijk een beek…
-
Deze Barbietentoonstelling is gratis te zien in Den Haag
Comments are closed.