De Haagse Beek is een waterloop van 11 kilometer lang die stroomt door Den Haag. Het is oorspronkelijk een beek die het water uit de duinen opving en dit verse water richting de Hofvijver bracht. Tegenwoordig stopt de rivier in de tuin van het Vredespaleis en wordt de Hofvijver voorzien van vers water uit de Maas, maar waarom eigenlijk?

Bron

De bron van de Haagse Beek vind je in landgoed Meer en Bos. Vanuit daar stroomt het water langs onder andere de Balsemienlaan, de Sportlaan (in de Bosjes van Pex) en de Segbroeklaan. Voorheen stroomde de rivier dwars door het centrum. Echter werd dit water zo vervuild door de Haagse inwoners van toen, dat rond de negentiende eeuw het stadsbestuur besloot de beek vanaf de tuin van het Vredespaleis droog te leggen. Jammer!

De lengte van alle bevaarbare waterwegen in Nederland bedraagt 6.297 kilometer, denk daarbij aan rivieren en kanalen enzovoort. Wist je trouwens dat je rechtstreeks van Rotterdam tot aan de Zwarte Zee kan varen? En van Amsterdam naar Basel en van Delfzijl naar Antwerpen? Tijd om een bootje te huren!

Monding

Het einde van een rivier wordt de monding genoemd. Dat is de plaats waar een waterweg in de zee, een meer of een andere rivier uitmondt, en daar dus eindigt. Voor de Haagse Beek is dat dus de tuin van het Vredespaleis. Weet je dat ook weer!

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.