Geloof het of niet, maar op 1 september start de meteorologische herfst. Wat kunnen we verwachten in Den Haag qua weer? Jaco van Wezel, meteoroloog bij WeerOnline.nl kijkt vooruit.

Jaco begint meteen met goed nieuws: “Vooral in september is er kans op mooie nazomerdagen. Gemiddeld gezien telt september nog zeven warme dagen met maxima van 20 graden en meer. Dat zouden er nu zomaar meer kunnen worden. Als de wind uit een zuidelijke richting waait, kan het zelfs zomers warm worden met temperaturen rond de 25 graden. Maar of de wind ook uit het zuiden komt, is nog niet duidelijk.”

Zachter dan normaal

Volgens de meteoroloog is de weersverwachting voor oktober en november nog erg onzeker. De weermodellen tonen dat het ook in die maanden zachter blijft dan normaal. “Het gebruikelijke wisselvallige herfstweer is dus voor deze maanden het meest waarschijnlijk, maar dan met iets hogere temperaturen daarbij.”

Tot slot nog een belangrijke kanttekening: seizoensmodellen schetsen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag. Ook in een gemiddeld warme maand kan zomaar een koele week zitten en andersom.

Zon en regen in Den Haag

De dagen worden snel korter in de herfst en dat merk je ook in Den Haag. Jaco: “In september schijnt de zon nog 40 procent van de daglichtperiode, in oktober zakt dit naar 36 procent en in november zien we de zon slechts 25 procent.”

In alle drie de herfstmaanden valt er volgens Jaco ongeveer 75 millimeter regen, toch is er een verschil per maand. In september zijn dit vaak nog kortdurende stevige buien, terwijl het later in de herfst vaker langdurig (mot)regent. Het regent in september 7 procent van de tijd, in oktober 8 procent en in november 10 procent van de tijd.

Wat het weer de komende dagen doet in Den Haag zie je hieronder:

  Den Haag Weer

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.