Den Haag, wat houden wij toch van jou! Heerlijk flaneren over het Lange Voorhout en shoppen aan de Grote Marktstraat. Maar er zijn heel wat dingen die je vast niet wist over onze stad. Zoals waarom we twee grote stations hebben en dat een deel van Paleis Huis ten Bosch een hoerenhuis is geweest. Lees hier leuke weetjes over Den Haag.

Eerste verkeerslicht

1935 Laan van Meerdervoort hoek Anna Paulownastraat, Haags gemeentearchief

Den Haag was de eerste Europese stad met slimme verkeerslichten. In 1928 werden er op de kruising van de Laan van Meerdervoort en de Anna Paulownastraat verkeerslichten geplaatst.

Op het kruispunt gold een ‘rode overlappingsperiode’. In die tijd van zeven seconden stonden alle seinen op rood. Waaghalzen die het stopteken negeerden, botsten niet op ander verkeer dat al groen had gekregen. Verder was er meer tijd voor een tram met bijwagens om veilig over het kruispunt te rijden.

Eerste luchtballon

Prent uit 1783 van de luchtballon opgelaten in de tuin. Uitgever B Mourik, Haags gemeentearchief

In 1783 werd vanuit de Prinsessetuin (zo heette de Paleistuin vroeger) voor het eerst in Nederland een luchtballon opgelaten. Twee jaar later werd de eerste bemande luchtballon in de Paleistuin opgelaten. Aan boord zat de ballonvaarder Jean-Pierre Blanchard.

Stadsrechten

1913 Optocht met Lodewijk Napoleon, Koning van Holland met Hortense de Beauharnais, Koningin van Holland; in het gevolg Maarschalk de Moncea. Haags gemeentearchief

Den Haag kreeg in 1806 stadsrechten van Koning Lodewijk Napoleon. Waarom wordt er dan gezegd dat Den Haag geen stadsrechten heeft? Omdat in 1798 het stadsrecht was afgeschaft. Napoleon heeft Den Haag gewoon de eretitel ‘stad’ gegeven. 

Snoepketting

Snoepketting

De snoepketting, die we allemaal in onze kindertijd hadden, werd in Den Haag gemaakt. Aan de Zoutkeetsingel zat tot 1993 snoepfabriek Peco.

Hoeren in Huis ten Bosch

Exterieur van paleis Huis ten Bosch. ANP REMKO DE WAAL

Een deel van paleis Huis ten Bosch is ooit verhuurd als bordeel. Na de Franse inval in 1795 werd het paleis gezien als een oorlogsbuit. Huis ten Bosch is vervolgens even een gevangenis geweest. Waarschijnlijk werden er tegenstanders van de Franse revolutie opgesloten. Kort daarna is het gebouw gebruikt als een museum en één vleugel werd verhuurd aan een bordeel.

  • Huis ten Bosch: ooit een gevangenis, een bordeel en nu een prachtig paleis

    Een bordeel? Ja, je leest het goed. Een deel van paleis Huis ten Bosch is ooit verhuurd als bordeel. Nu…

    Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP

Eerste tennisbaan

Op het Binnenhof was de eerste tennisbaan van Nederland. Tussen de tegels is daar nog een plakkaat van de vinden. Tussen 1500 en 1650 werd daar een balletje geslagen.

  • Wist je vast niet: De oudste tennisbaan van Nederland lag op het Binnenhof

    Je loopt er misschien wel elke dag overheen zonder het door te hebben: Nederlands eerste tennisbaan. Wij hebben het over…

    Binnenhof Foto ANP

Twee grote stations

Station Hollands Spoor, foto Alex Heuvink (Unsplash)

Geen enkele andere stad in Nederland heeft twee grote treinstations. En wij hebben zowel Centraal Station als Hollands Spoor. Dat heeft te maken met twee concurrerende spoorwegmaatschappijen.

  • Waarom zijn er in Den Haag twee grote treinstations?

    Veel grote steden hebben één groot centraal treinstation en soms een aantal kleine stations. Maar in Den Haag zijn er…

    Hollands Spoor Foto ANP

Liesje leerde Lotje lopen

Het versje ‘Liesje leerde Lotje lopen over de Lange Lindelaan’ gaat over het Lange Voorhout. Keizer Karel V vond dat Den Haag te vol werd en dat er meer groen moest komen. Hij heeft toen een paar rijen lindebomen geplant aan het Lange Voorhout. Die laan werd daarom in de volksmond de Lange Lindelaan genoemd.

  • Daarom heet deze laan het Lange Voorhout (incl. een korte geschiedenis)

    Onze redactie zit aan het Toernooiveld en we kijken zo uit op het prachtige Voorhout. In de herfst zijn de…

San Marco plein

We hebben gelezen dat het Atrium in het stadhuis (4500 vierkante meter) net zo groot is als het San Marco Plein in Venetië. We weten niet of dit waar is, want we hebben de afmeting van het plein nergens kunnen vinden, maar het zou wel leuk zijn.

Bron: https://www.alsikopdatpuntkom.nl

Joden in een duiventil

Exterieur van het Haagse Hotel des Indes aan het Lange Voorhout. ANP BART MAAT

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten Joodse onderduikers in de duiventil van Hotel des Indes. In die zelfde tijd woonden Duitse officieren in het hotel, het was zelfs een Duits hoofdkwartier.

De hele oorlog wisten de Duitsers niet dat er Joden in het hotel zaten ondergedoken en uiteindelijk hebben de onderduikers de oorlog overleefd mede door de duiven op te eten.

  • Bijzonder verhaal: tijdens de oorlog zaten Duitsers en Joden samen in Hotel des Indes

    In het kader van dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn wij op zoek gegaan naar een Haags oorlogsverhaal. Wij kwamen al snel…

    Foto: Hotel Des Indes Lounge

Voetballen op het Malieveld

Tijdens de Competitiewedstrijd ADO-Sparta (uitslag 2-1) bungelt Aad Mansveld aan de lat na het 2e en winnende doelpunt voor ADO. Zuiderpark stadion Den Haag 23 mei 1971.

Dat ADO staat voor ‘Alles Door Oefening’ hoeven we je niet te vertellen. Maar wist je dat de Haagse voetballers vroeger geen stadion hadden. Pas in 1925 kwam in het Zuiderpark een stadion, voor die tijd zwierf de club door de stad en speelden de mannen onder andere op het Malieveld.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Haag en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Haag.

Comments are closed.