Loop je een rondje door de Leyweg, dan kijk je misschien niet direct naar boven. Of naar de grond. Toch vind je daar, en in andere Haagse straten, vaak verborgen pareltjes. Denk aan gevelstenen, lindebomen boven deuren en meer. Weet jij waar je deze elementen in Den Haag vindt? Tijd voor een speurtocht!

Bijzondere gevelsteen

Loop een rondje door het centrum en je vindt hem (we zeggen natuurlijk niet exact waar): een opvallende gevelsteen. Dit is een versierde steen op de voorgevel van een pand. Tegenwoordig is het mooie decoratie, maar vroeger had zo’n steen een belangrijke functie.

Over het algemeen zijn gevelstenen kleine stenen met een reliëf, vaak met felle kleuren en een onder- of bovenschrift. Je vindt ze niet alleen in onze stad, maar in heel Nederland. En dan voornamelijk op oude panden. Af en toe is er een gevelsteen geplaatst op een nieuwer pand, bijvoorbeeld omdat het oorspronkelijke pand is gesloopt.

Meer over gevelstenen lees je hier:

Lindeboom boven de deur

Heb je het eerste onderdeel gevonden? Dan is het tijd voor deel twee van de speurtocht!

Boven een aantal deuren van Haagse woningen en zaken in het centrum is een lindeboom in metaal aangebracht. Een sierlijk ‘plaatje’, maar wel met een heuse betekenis.

De lindeboom (of eigenlijk Tilia) werd door de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom met een beschermfunctie. De boom werd volgens verschillende bronnen zoals tuinarchitect Bert Voeten vroeger vaak direct voor het huis of op het midden van het erf geplant, tegen de felle zon én dus als bescherming. Dat gold dan vooral voor boerderijen. Midden in de stad was het planten van een grote boom natuurlijk geen optie en daarom bedachten inwoners iets anders: een lindeboom boven de deur.

Rooster voor de deur

Door naar het volgende object. Sommige Haagse panden hebben een rooster voor de deur. De officiële naam voor zo’n rooster is een koekoek, zo valt te lezen in Basisboek Bouwkundige. Wanneer je een rooster voor een pand ziet, betekent dit volgens de schrijvers dat dit gebouw een kelder heeft. De opdracht: zoek vijf roosters in het centrum van Den Haag.

Benieuwd naar meer info over deze roosters? Lees dan dit artikel:

Standbeeld Jantje

Hagenaars kunnen hem niet wegdenken uit de stad: Jantje. Aan de Hofvijver staat het geliefde beeld van de jonge graaf. Elke dag gaat hij op de foto met toeristen en regelmatig trekt iemand aan zijn vinger, dat zou geluk brengen. Een bezoekje aan dit beeld is dan ook zeker onmisbaar tijdens deze speurtocht.

Meer over Jantje lees je hier:

Spiegeltje op de gevel

Tijd voor het laatste onderdeel van deze speurtocht!

Tegenwoordig hebben sommige inwoners een deurbel met camera erin, vroeger hadden stadsgenoten een andere manier om te zien wie er voor de deur stond. Via een spiegeltje aan de gevel! Dit werd ook wel een spionnetje genoemd. Waar in Den Haag spot jij er een?

Foto: Pexels

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Haag en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Haag.

Comments are closed.