Twee weken geleden stond Tinka nog op de sportvelden van de World Dwarf Games om, samen met haar sportteams twee gouden medailles mee terug naar Den Haag te nemen. En waar veel sporters fanatiek zijn in één sport, speelde Tinka mee met badminton, voetbal en zelfs tafeltennis.

Begin deze maand namen 41 Nederlandse deelnemers deel aan World Dwarf Games in Duitsland. De Haagse Tinka Klein (19) was een van hen. Tinka is door een groeistoornis kleiner dan de gemiddelde Nederlander. Met een lengte van 1.28 meter is het lastig eerlijk te sporten met lange(re) mensen. Toch weerhield dat haar er nooit van om aan veel sporten mee te doen.

Sportief type

“Een sportclub voor kleine mensen is er niet in Nederland”, legt Tinka uit. “Ik houd enorm van sporten. Daardoor heb ik altijd bij verenigingen aan sport gedaan. Maar ja, je wordt er dan wel makkelijk uitgerend bij voetbal, dat is best frustrerend.”

Tinka heeft door de jaren heen veel verschillende sporten beoefend. Of het nu voetbal of badminton was, ze speelde altijd met lange mensen mee. “Vooral dansen vond ik geweldig, maar maar net als met sporten sta ik ook daarmee vijf nul achter, door mijn lengte.” vertelt ze. “Ik heb daarom mijn wens om de dansopleiding te volgen opgegeven. De jongens en meiden bij de auditie daarvoor zijn standaard langer dan ik en ik wilde niet mijn hoop daarop vestigen om vervolgens afgewezen te worden.”

World Dwarf Games

Gelukkig is er in Nederland de Belangenvereniging voor Kleine Mensen (BVKM). Deze organisatie houdt regelmatig sportdagen waarbij Tinka en mensen met eenzelfde lengte op een gelijkwaardige manier kunnen sporten. Het was ook deze organisatie die Tinka wees op de Spelen voor Kleine Mensen. “Kleine mensen mogen hieraan meedoen, of ze nou ervaring in de sport hebben of niet. De enige kwalificatie is, naast een groeistoornis, dat er mensen van ongeveer dezelfde lengte tegen elkaar spelen. Het doel is dan ook niet per se om te winnen, maar vooral om samen te kunnen sporten. Maar ik ben flink fanatiek hoor.”

De tekst gaat verder onder de foto >>>

Foto: BVKM/Rien Timmer

Dat Tinka sportief en fanatiek is, blijkt wel: “Ik heb tijdens de Spelen deelgenomen aan atletiek, tafeltennis, basketbal, boccia, badminton en voetbal. Eigenlijk wilde ik ook nog zwemmen, maar dat overlapte met sommige wedstrijden. De tijd die ik over had tijdens de acht dagen in Keulen, gebruikte ik om andere wedstrijden te kijken en de deelnemers aan te moedigen.” Met het damesvoetbal en basketbal won Tinka samen met haar team twee gouden plakken.

Dansen

Nu Tinka weer terug is op Haagse bodem, is het bijna tijd voor de studie (ze wil graag weddingplanner worden en volgt een studie Facility Management aan de Haagse Hogeschool). Ook is ze al begonnen met het sparen voor een ticket naar Australië. “Daar vinden over vier jaar de volgende Spelen plaats. De kleding voor het evenement in Keulen werd gesponsord, maar de reis moet je zelf bekostigen. Voor Australië is het nog niet bekend of we een kledingsponsor krijgen.”

“Ik hoop dat we er met een groot team heen kunnen, ik kijk er zo naar uit, het liefst ga ik komend jaar al. Maar tot het zover is, maak ik eerst mijn studie af en blijf ik hiphop dansen, want dat doe ik eens in de week bij het Haags Hip Hip Centrum.”

De Wereldspelen voor Kleine Mensen, de World Dwarf Games, worden eens in de vier jaar georganiseerd. De Spelen zijn een sportevenement voor mensen die bij volwassenheid korter zijn dan 1,5 meter door een aangeboren genetische groeistoornis. Het is het enige wereldwijde sportplatform waar mensen met een groeistoornis zich op een gelijkwaardig niveau competitief met elkaar kunnen meten.

Dit jaar deden 41 Nederlandse deelnemers mee aan de spelen in Keulen. De Nederlandse delegatie won in 2023 25 gouden, 21 zilveren en 13 bronzen medailles. De 9e Wereldspelen vinden in 2027 in Australië plaats.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.