Het gebeurt maar eens in de zoveel jaar: twee supermanen in dezelfde maand. De tweede supermaan wordt de ‘blauwe supermaan’ genoemd. Dit bijzondere fenomeen is binnenkort in Den Haag te zien. Als de wolken geen roet in het eten gooien…

De maan die je in de nacht van woensdag 30 augustus op donderdag 31 augustus ziet, wordt een ‘blauwe supermaan’ genoemd. De laatste keer dat dit voorkwam was in januari 2018. De volgende keer dat dit fenomeen weer te zien is, is pas in 2037, volgens AD.nl.

Foto’s maken

Wil jij mooie foto’s maken van de blauwe supermaan boven Den Haag? Dan moet je rond 21.00 uur klaarzitten met een goede camera (en eventueel een statief), want dan komt de maan in het oosten tevoorschijn. De maan beweegt zich laag boven de horizon richting het zuiden. Om 03.35 uur staat de maan het dichtst bij de aarde en is dan op z’n ‘grootst’.

Tipje: zoek een hoog punt op om de foto’s te maken, zodat de skyline van Den Haag goed tegen het licht van de maan te zien is.

Blauwe supermaan

Volgens wetenschap in beeld is een supermaan een volle maan die gemiddeld 14 procent groter en 30 procent helderder lijkt dan normaal. Dat komt doordat de maan dan het dichtst bij de aarde staat. In de nacht van 30 op 31 augustus is de afstand tussen de maan en de aarde 363.667 kilometer. De gemiddelde afstand bedraagt 384.401 kilometer, volgens de website hemel.waarnemen. Omdat het de tweede supermaan in één maand tijd is, spreken we van een blauwe supermaan.

Blauw?

Volgens de website starwalk.space betekent de term ‘blauwe maan’ dat er in een kalendermaand twee volle manen te zien zijn. Maar de oorsprong van de term ‘blauw’ voor dit fenomeen is volgens de site niet duidelijk. Wel bestaat de Engelse uitdrukking once in a blue moon, die aangeeft dat iets zelden voorkomt.

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.