Heb je weleens het gevoel gehad dat het in het Regentessenkwartier of Valkenboskwartier warmer is dan op een andere plek in Den Haag? Dat kan kloppen, ook al is de afstand tussen deze plekken niet zo groot. Hoe dat zit, lees je hier.

In de schaduw van de bomen in Zuiderpark is het goed toeven, zeker met een ijsje van een Haagse ijssalon erbij.

Warmste wijken van Den Haag

Toch blijft het hartstikke warm, zeker in bepaalde delen van Den Haag. Via deze kaart zie je welke wijken het warmst zijn. Wat blijkt? Bij de inwoners van het Regentessenkwartier gaat het kwik het meest omhoog. Dat is heel anders in de Vruchtenbuurt of Loosduinen, want in dit gedeelte van Den Haag is het koeler.

Drie graden warmer

Dit komt volgens het KNMI door het zogeheten ‘stedelijk hitte-eiland effect’, waardoor het tot wel drie graden warmer kan zijn in sommige delen van Den Haag. Dit komt volgens het overheidsorgaan doordat er in de ene wijk andere bebouwing is. Het KNMI zegt: “De stad met zijn opeengestapelde huizen en betegelde straten en pleinen warmt sneller op en houdt de warmte veel langer vast. […] In de binnenstad zijn daarnaast auto’s en scooters die voor warmte zorgen.”

Hoe verder weg van het stadscentrum, hoe lager de temperatuur, stelt het KNMI. “Buiten het centrum staan de huizen vaak verder uit elkaar. Ook zijn daar meer bomen en planten die verkoelend werken door schaduw en verdamping.”

Meer nieuws over Den Haag:

Comments are closed.