Vandaag nemen we een kijkje bij de hofjeswoning van Jurjen. Als eigenaar en tourguide bij Enter The Hague laat hij mensen Den Haag, te voet, met de fiets of met zijn riksja zien.

Jurjen woont op een unieke plek aan een hofje aan het Westeinde. Wij mochten bij hem binnenkijken! 

De woning

“Ik ben hier in 2010 komen wonen, toen ik net geslaagd was en mijn diploma had gehaald. Ik woon hier dus al 13 jaar! Het is een voormalig arbeidershofje, dat ongeveer 30 jaar geleden is gekraakt. Het plan was om hier een appartementengebouw neer te zetten maar de krakers hadden rechten gestudeerd en hebben zo een zaak aangespannen. Deze hebben ze gewonnen en daarom is dit hofje behouden. Toen hebben ze er echt een community van gemaakt en dat is nu nog steeds zo via sociale woningbouw.” 

Lees verder onder de foto >

Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem
Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem

Kleurrijk en knus

“Mijn stijl zou ik omschrijven als bij elkaar geraapt en duurzaam. Ik vind het dan ook zonde om nieuwe meubels te kopen. Ik zou het omschrijven als een kleurrijk en knus huis. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een keer heel mijn woonkamer oranje geverfd. Mijn meubels heb ik overal en nergens vandaan. Veel heb ik gekocht bij de kringloop of gekregen van vrienden of buren.” 

Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem
Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem

Dierbare items

“Een tijd geleden is mijn hele goede vriend, Vishal, overleden. Hij woonde ook aan het hofje en zijn moeder woont hier nog steeds. Aan de muur in mijn woonkamer hangen speciale herinneringen aan hem dus dat is mij heel dierbaar. Verder is er een straat verder een muurschildering gemaakt, waarbij ik toestemming heb gekregen van Hof Wonen. Ook dat is voor mij een bijzondere plek.”

Lees verder onder de foto’s >

Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem
Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem

Levenswerk

“Ik werk veel dus als ik thuis ben zit ik vaak achter mijn bureau. Ik hou van mijn werk omdat het echt mijn levenswerk is dus ik besteed er veel tijd aan. Verder ben ik graag in mijn tuin. Iedereen van het hofje heeft een beetje zijn eigen stukje en ik heb de mijne zelf aangelegd. Aan het eind van de middag en avond kan ik hier nog lekker in de zon zitten.”

Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem
Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem

De buurt

“Het is hier een grappige mix van allerlei soorten mensen en dat is heel leuk. Het is echt een community, waarbij iedereen elkaar helpt en voor elkaar klaarstaat. Dagelijks worden er spullen uitgewisseld, auto’s geleend en meer. Met het hofje zijn we dan ook heel actief in de groepsapp en ik ben heel blij met mijn buren. Iedereen doet een beetje waar hij of zij zin in heeft, hier kan je echt jezelf zijn!” 

Binnenkijken bij Jurjen
Foto Francine van der Wansem

Deze Hagenaars gingen je voor:

Comments are closed.