In heel Den Haag vliegen ze rond: de halsbandparkieten. Uit een telling eind 2021 bleek dat er in onze regio zo’n 4.000 van de felgroene vogels leven. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan en wat doen ze hier?

De gifgroene, luidruchtige halsbandparkieten komen eigenlijk uit India en Centraal-Afrika. Al sinds de jaren ’60 vliegen ze in Nederland rond. Waarschijnlijk ontsnapten de vogeltjes uit hun kooitjes of werden ze losgelaten. En wat bleek, de beestjes kunnen hier best goed overleven. Inmiddels zijn er in meerdere Nederlandse steden heuse halsbandparkiet-bolwerken.

Pindaslingers

In Nederland zijn zo’n 21.000 halsbandparkieten te vinden, blijkt uit de laatste telling van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De parkieten komen vooral in de grote steden voor omdat ze, in de winter, afhankelijk zijn van bijvoeding. Zonder de bekende pindaslingers kunnen de vogeltjes niet overleven. Blijkbaar hangen we daar genoeg van op in Den Haag, want je hoort en ziet de beestjes overal.

Zit je met een Haags mysterie in je hoofd?

Heb jij zo’n vraag over Den Haag die telkens maar weer in je hoofd rondspookt? Een mysterie waarvan je écht het antwoord niet weet? Stuur ons dan een mailtje en we gaan heel graag voor je speuren naar het antwoord!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.