Het wordt zijn laatste grote film: een documentaire over de natuur in en om Den Haag. Onderwaterfilmer Robert Hughan (58) filmde over de hele wereld. Nu is het tijd om de dieren en planten in zijn eigen stad in beeld te brengen onder de titel: Groene Stad Achter De Duinen. “We merken dat veel mensen hiervoor warmlopen.”

Het idee om een Haagse natuurdocumentaire te maken ontstond een paar jaar geleden. Op een filmfestival, waar ook zijn onderwaterdocumentaire over de Zevenhuizerplas draaide, zag Robert een film over de natuur in Amsterdam. “Ik dacht: waarom hebben wij zoiets in Den Haag niet. Omdat ik net een grote film af had ben ik niet meteen begonnen, maar het bleef wel in mijn gedachten knagen. Over de andere grote steden zijn al natuurfilms gemaakt, dus het wordt tijd om Den Haag in beeld te brengen.”

“Toen ik erover vertelde aan een paar andere filmers, waren ze direct enthousiast. We zijn allemaal creatieveling, dus we zijn meteen gaan filmen. Later kwam het besef: om dit echt voor elkaar te krijgen, zijn er ook een paar centen nodig.”

Voor het algemeen nut

Eind 2021 richt Robert een stichting op voor de film. Sjaak Bral is ambassadeur en drie goede kennissen, met ervaring in het bedrijfsleven, vormen het bestuur: “Zij zijn mijn ruggengraat. Als ik vanuit mijn emotie doordraaf in mijn ideeën, wijzen zij me op de feiten. We hebben begroot dat er 450.000 euro nodig is om de film te maken. Daarvoor zijn we nu op zoek naar donaties van de Haagse bevolking, bedrijven en organisaties die onze partner willen worden.”

“Gelukkig merken we dat mensen enthousiast zijn voor de film en dat het balletje begint te rollen. We maken deze film niet voor de winst, maar voor het algemeen nut. We willen laten zien hoe mooi de natuur in Den Haag is en hoe belangrijk het is om die nu en in de toekomst te behouden.”

Lees verder na de video >

Ooievaars, reigers en meer

De film moet in de woorden van Robert een sprookjesachtig mooie natuurdocumentaire worden over de biodiversiteit van Den Haag en omgeving. “De stad heeft een unieke kuststrook, schitterende duinen, mooie bossen en parken en een fascinerend onderwaterleven. Dat willen we voor iedereen zichtbaar maken door een verhaal te vertellen vanuit het perspectief van het dier.”

“We filmen allerlei dieren in Den Haag en omgeving. Natuurlijk ooievaars en reigers, maar ook de vossen in de duinen, de insecten in de berm en de vissen in de Hofvijver. Zelf heb ik met mijn onderwatercamera al in de Noordzee gedoken om de krabbetjes en anemoontjes op de golfbrekers te filmen. De beelden zijn betoverend, er is zoveel moois te vertellen.”

Liefde voor de natuur

Robert kreeg zijn liefde voor de natuur van jongs af aan mee. “Ik ben opgegroeid in Liberia in West-Afrika waar mijn vader werkte. Daar hadden we wel zestig dieren. Tijdens het snorkelen in Kenia raakte ik gefascineerd door de onderwaterwereld. Daarom heb ik mijn duikbrevet gehaald. Dat is inmiddels 29 jaar geleden. Een paar jaar later ben ik begonnen met filmen onderwater.”

Lees verder na de foto>

Robert met duikuitrusting en onderwatercamera. Foto: Marcel van der Hulst

Onderwaterfilmer

Toen Robert een paar jaar bezig was als onderwaterfilmer, richtte hij een eigen bedrijf op. Goofy Aqua Video heet het, vernoemd naar zijn favoriete Disney-figuur. Inmiddels heeft hij meegewerkt aan vele natuurdocumentaires, tv-programma’s en films. “Het is in de filmwereld veel liefde oud ijzer, dus ik heb daarnaast nog een vaste baan. Daardoor kan ik nu veel opdrachten laten liggen en me volledig inzetten voor Groene Stad Achter De Duinen. Als die af is heb ik vijf natuurfilms op m’n naam staan, dus ik verwacht dat dit m’n laatste grote kunstje wordt.”

Het is de bedoeling dat Groene Stad Achter De Duinen in 2025 klaar is. Robert hoopt dat de film dan op een groot scherm op het Malieveld in première gaat. Wil jij deze film steunen? Kijk dan eens op de website hoe je doneert of partner wordt en volg ze op facebook.

Lees ook:

Comments are closed.