Fred Hollestelle is 77 jaar oud en werkte meer dan veertig jaar bij de Raad van State als hoofd van de huishoudelijke dienst. “Ik was niet bijzonder, maar wel heel belangrijk. Samen met mij collega’s waren wij onmisbaar in het bedrijf,” vertelt hij.

Fred was 22 jaar toen hij met zijn kapotte bromfiets op weg was naar een sollicitatie voor bode bij Economische Zaken. Achteraf bleek de taak al vervuld te zijn en ging Fred teleurgesteld richting huis. Hij had een gezin met drie jonge kinderen en het was echt noodzaak dat hij een baan vond

Van bode tot hoofd huishoudelijke dienst

Fred werd op zijn weg naar huis aangehouden door een politieagent, omdat zijn bromfiets kapot was. “Ik legde tegen de agent mijn verhaal uit en deed een klein beetje zielig. De vriendelijke man had het zo met mij te doen dat hij een tip gaf om eens naar binnen te lopen bij het Binnenhof.” Die dag werd hij totaal onverwachts aangenomen als bode bij de Raad van State. De Raad van State geeft advies aan de regering en het parlement over wetgeving en bestuur. Fred moest als bode papierwerk rondbrengen en als snel bleek dat hij wel wat meer verantwoordelijkheden aan kon. Hij groeide in de jaren dat hij er werkte van bode tot hoofd van de huishoudelijke dienst.

Koning Willem-Alexander is voorzitter van de Raad van State en zodra prinses Amalia koningin is zal zij deze rol overnemen. Elke koninklijke opvolger moet vanaf hun achttiende jaar wekelijks naar de Raad van State voor les in wetgeving. De toekomstige koningin moet tenslotte wel weten waar ze mee bezig is.

Fred maakte mee dat koning Willem-Alexander voor de eerste keer bij de Raad van State kwam. “Toen Willem-Alexander voor de eerste keer bij de Raad van State kwam heb ik hem het papierwerk gebracht. Dit was een bijzonder moment.”

Fred (staand links) brengt het papierwerk naar de 18-jarige Willen-Alexander tijdens zijn eerste bezoek aan de Raad van State – Foto: Fred Hollestelle

Kapitein van het schip

Fred vond de verantwoordelijkheid en het afwisselende werk erg leuk. Hij nam zijn rol als hoofd van de huishoudelijke dienst heel serieus. “Als ik werd voorgesteld aan de gasten noemde de vice-president mij ‘de kapitein van het schip’, omdat ik echt de leiding nam.”

Het takenpakket van Fred was erg breed. Zo stuurde hij de bodes, de serveersters en de conciërge aan. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de totale schoonmaak van de Raad van State. Naast hoofd van de huishoudelijke dienst was Fred ook coördinator van evenementen. Zo was hij verantwoordelijk voor alle zaaldiensten en zorgde hij ervoor dat alles op rolletjes liep.

Fred (links) neemt de jas aan van koningin Maxima tijdens haar eerste bezoek aan de Raad van State – Foto: Fred Hollestelle

Grote namen

Fred ontmoette veel bekende namen.. Zo heeft hij toenmalige koning Juliana vaak meegemaakt. Hij heeft nog een bijzonder verhaal over de ontmoeting met de toenmalige koningin: “Juliana kwam op een dag langs bij de Raad van State en ik moest haar begeleiden naar de zaal toe. De bodes vonden het grappig om mij te plagen en drukten toen alle liftknopjes in. Daar stond ik dan met koningin Juliana in de lift, waarbij de deuren op elke verdieping even opengingen. Het was dan ook de langste liftreis ooit, maar nu kan ik er wel heel erg om lachen,” vertelt Fred met een glimlach.

Naast Juliana heeft Fred de een van de grootste anti-apartheidsstrijder in de wereld een handje gegeven. Nelson Mandela kwam op staatsbezoek en ook deze grote naam moest Fred ontvangen. Hij schudde de hand van de toenmalige, Zuid-Afrikaanse president en dat was toch ook wel heel bijzonder vindt Fred.

Persoonlijk Beatrix ontmoet

Fred zijn bijzonderste moment was toen hij een persoonlijke uitnodiging kreeg om koningin Beatrix te mogen ontmoeten. Hij kletste even met haar, legde uit wat hij voor werk deed en de koningin bedankte hem voor zijn inzet. “Ik kan mij vooral goed herinneren dat Beatrix bijzonder bijdehand was. Bij een evenement in de Ridderzaal kreeg al het personeel een handje van de koningin. De ene helft van het personeel was aan het begin aan de beurt en de andere helft aan het einde. Een meneer die aan het begin al een handje had gekregen was er aan het einde gewoon weer tussen gaan staan. Beatrix zag dit gelijk en zei dan ook tegen hem: ‘Ik ga u niet nog een hand geven, dat heb ik aan het begin al gedaan’.”

Fred (met bril) tijdens zijn ontmoeting met koningin Beatrix – Foto: Fred Hollestelle

Met pensioen

Na ongeveer veertig jaar werken was Fred op 62-jarige leeftijd uitgewerkt. Nu geniet hij heerlijk van zijn pensioen. Hij fiets graag en golft veel samen met zijn lieve vrouw Tiny. Daarnaast is hij nog jarenlang voetbalscheidsrechter geweest tot zijn zeventigste jaar. Het meest geniet hij van zijn tijd met zijn achterkleinkind Lennox waar hij wekelijks mee op pad is. Fred kijkt met een grote glimlach terug op zijn carrière bij de Raad van State. “Het was een bijzondere baan.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.