De gemeente Amsterdam vindt het “verschrikkelijk” dat tijdens de Pride verschillende dragqueens zijn uitgescholden en bedreigd. “Geweld, intimidatie en uitsluiting zijn onacceptabel”, stelt een woordvoerder. Diva Mayday meldde woensdag op Facebook te zijn uitgescholden en bedreigd tijdens de Amsterdam Pride. Collega’s Victoria False en Skyla Versai zouden tijdens het laatste weekend van Pride zijn geweigerd door chauffeurs van bepaalde taxiplatforms omdat zij dragqueens zijn.

Diva Mayday, die een jaar geleden een van de hoogste Amsterdamse onderscheidingen ontving voor haar inzet voor de stad, stelt dat ze is “uitgescholden en bedreigd” door taxichauffeurs van Uber en Bolt. Skyla Versai, die in het dagelijks leven Donald Collins heet, zou zelfs door een Bolt-chauffeur zijn aangereden.

“Dragqueens horen bij Amsterdam, zij moeten zich vrij en veilig kunnen voelen. We hebben hier eerder gesprekken over gevoerd met de taxibranche en gaan dit opnieuw bespreken, want er moet een eind aan komen. We roepen slachtoffers van dergelijke incidenten op om altijd aangifte te doen, zodat de politie de daders kan opsporen”, meldt de gemeente.

Intentieverklaring Lhbti-belangenorganisatie COC laat weten de zaak hoog op te nemen. “Ondanks de intentieverklaring die Uber samen met de gemeente Amsterdam en de taxibranche in 2019 tekende om een einde te maken aan geweld en discriminatie in de taxi, zijn de platforms dus nog steeds onveilig voor onze community”, meldt een woordvoerder. Het COC heeft contact opgenomen met de gemeente Amsterdam over de incidenten.

De afgelopen tijd zijn meer incidenten geweest waarbij leden van de regenbooggemeenschap in Amsterdam werden belaagd. DJ Joost van Bellen werd enkele weken geleden uitgescholden voor kankerhomo en zijn echtgenoot werd in het gezicht gespuugd. Dragqueen Miss Envy Peru werd begin juli door een groep jongens belaagd. Zij werd beledigd en met een wapen bedreigd. Burgemeester Femke Halsema noemde het incident toen “afschuwelijk, in een stad die staat voor vrijheid”.

Lees ook:

Dragqueen Skyla Versai wil taxichauffeur voor rechter slepen na aanrijding Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’

Author

Comments are closed.