Luxe producten als champagne, King Crab en kaviaar zijn niet voor iedereen weggelegd. Toch begon Hossein Akef (40) op zijn eenentwintigste met een kleine lening , wat gespaard geld én veel doorzettingsvermogen aan het uitvoeren van een van zijn dromen: zijn eigen bedrijf Persian Caviar op Scheveningen.

Langs de Gevers Deynootweg vind je Persian Caviar, het bedrijf dat Hossein zo’n twintig jaar geleden in zijn eentje oprichtte. Met vallen en opstaan leerde hij het ondernemen en inmiddels zijn zijn producten over de hele wereld te verkrijgen.

Als vluchteling naar Nederland

Voordat Hossein in Den Haag belandde, ging daar een nare tijd aan vooraf. Op zijn twaalfde vluchtte hij samen met zijn vader uit Teheran (Iran) vanwege de oorlog. “We kwamen in Nederland terecht waar we vijf jaar lang van AZC (asielzoekerscentrum) naar AZC werden verplaatst”, vertelt Hossein. “De ruimte waarin we samen leefden was zo’n 2 bij 3 meter, er was veel schimmel en er gebeurde nare dingen.

We mochten niet werken en op de school voor AZC-kinderen werd niet gekeken naar wat je kon of wilde. Je moest alleen de Nederlandse taal leren. Dat ging me heel goed af want ik maakte makkelijk vrienden. Maar toen ik aangaf graag hartchirurg te willen worden, werd er voor me gekozen dat ik kon beginnen aan het VBO (nu VMBO -red). Dat zou een erg lange weg worden naar hartchirurg dus paste ik mijn plannen aan.”

Studie en werken tegelijk

Terwijl andere jongens van zestien voetbalde, was Hossein met zijn toekomst bezig. “Ik werkte overdag en ging ’s avonds naar school en omgekeerd. Ik wilde namelijk International Business studeren, maar door de kosten was dit de enige oplossen: heel veel werken én studeren tegelijk. Ik ging ergens voor en werkte in computerwinkels, plukte tomaten en werkte zelfs als ‘kamermeisje’ in een hotel.

Dat deed ik tot mijn twintigste jaar, maar werd van al die baantjes niet veel wijzer en dacht; hoe word je nu écht rijk? Ik wist dat de beste kaviaar uit Iran kwam en wist ook dat die mensen het altijd goed voor elkaar hadden, dus ik wilde ook de kaviaar-business in.”

Kaviaar en champagne

Via via kwam Hossein aan de juiste contacten en kon met 5.000 euro gespaard geld en een lening bij de ABN van 10.000 euro begon hij op zijn eenentwintigste voor zichzelf. “Met het geld kon ik een klein pand huren op Scheveningen (dé plek voor visproducten wat mij betreft) en kocht ik kilo’s kaviaar om mijn zaak te beginnen. Meteen had ik een grote klant die alles afnam en… niet betaalde. Ik was in een klap alles kwijt aan oplichters.

Het leukste van dit werk is het creëren en daar werk ik elke dag hard, maar met heel veel plezier aan.

Toch ging ik door en werkte keihard omdat ik geloofde dat je met doorzettingsvermogen heel ver komt. In de nacht werkte ik als chauffeur voor een stomerij, overdag aan mijn droom. Ik kan me, nog steeds, geen dag zonder te werken voorstellen. “

De toekomst

Gelukkig voor Hossein gaan de zaken de laatste jaren erg goed. De winkel op Scheveningen is al jaren druk bezocht en de kaviaar die hij verkoopt wordt onder eigen naam geproduceerd en gaat de hele wereld over. “Van Japan tot Dubai kennen ze mijn product inmiddels. De kaviaar is hoog van kwaliteit doordat onze eigen ‘zoutmeesters’ de steuren zelf uitzoeken en de traditionele Iraanse receptuur gebruikt wordt. Maar ik ben nog niet waar ik zijn wil hoor”, lacht hij.

“Naast kaviaar verkopen we de champagnes, truffels en King Crab via Persian Caviar, maar ik werk hard aan het verwezenlijken van mijn totaaldroom. Ik droom er namelijk van voor mijn vijfenveertigste drie prachtige bedrijven te hebben. Persian Caviar is er nu zo’n twintig jaar en sinds anderhalf jaar ben ik een franchise koffiezaak, LUPI Coffee begonnen. Er zijn nu drie filialen, maar er komen er veel meer. Als derde bedrijf zal ik tegen het eind van het jaar een eigen energiedrank lanceren, dat zijn we nu aan het ontwikkelen. Het leukste van dit werk is het creëren en daar werk ik elke dag hard, maar met heel veel plezier aan.”

Persian Caviar

Gev. Deynootweg 57E, 2586 BG Den Haag

Nu geopend

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.