Als je aan tien inwoners vraagt wat gezondheid voor hen betekent, krijg je misschien wel tien verschillende antwoorden. Lekker sporten, gezond eten, naar buiten gaan; het zijn maar een paar voorbeelden. Hoe ervaren inwoners hun gezondheid? Dat is te zien in cijfers van het CBS.

Wat blijkt: volgens het onderzoek ervaart 65,2 procent van de inwoners hun gezondheid als goed tot zeer goed. Daarnaast krijgt 49,4 procent voldoende beweging, volgens henzelf. Toch zijn er ook stadsgenoten die hun gezondheid helaas niet als optimaal ervaren.

Langdurige klachten

Zo geeft 34,5 procent aan last te hebben van een of meerdere langdurige aandoening. Ook heeft 33 procent matig overgewicht en 15,7 procent obesitas. 29,5 procent van de inwoners ervaart psychische klachten.

Roken en drinken

De slogan ‘geniet maar drink met mate’ wordt niet door alle inwoners nageleefd, want onze stad kent een aantal mensen dat overmatig alcohol consumeert. Zo drinkt 6 procent van de mannen 21 of meer glazen alcohol per week. Voor de Haagse vrouwen die overmatig alcohol drinken, geldt dat ze 18 of meer glazen alcohol per week nuttigen. Daarnaast rookt 19 procent van onze stadsgenoten wel eens tabak.

Gezondste en minst gezonde gemeenten

De minst gezonde gemeenten zijn Heerlen en Pekela. Opvallend is, is dat die plaatsen tot de gemeenten met de laagste gemiddelde inkomens behoren. De drie gemeenten met het hoogste percentage gezonde inwoners (Rozendaal, Bloemendaal en Gooise Meren) staan in de top tien met het hoogste gemiddelde inkomen.

Lees ook:

Author

Comments are closed.