Persbericht

Gepubliceerd: 7 augustus 2023Laatste wijziging: 7 augustus 2023

Deze week is de 100.000e kiezer in het buitenland geregistreerd door de gemeente Den Haag. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen per brief stemmen. Zij moeten zich hiervoor registreren bij de gemeente Den Haag. De deadline voor registratie als nieuwe kiezer in het buitenland voor de komende Tweede Kamerverkiezing 11 oktober 2023.

Vanaf 2017 hoeven kiezers zich niet langer voor elke verkiezing opnieuw te registreren. Eenmaal geregistreerd ontvangt de kiezer automatisch de stempapieren voor de verkiezingen. Nederlandse kiezers kunnen vanuit het buitenland per brief stemmen, met een kiezerspas in Nederland, of iemand laten stemmen met een volmacht. Ook Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven kunnen per brief hun stem uitbrengen. Hiervoor moeten ze een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag.

Kiezers in het buitenland stemmen per brief. Vanaf 12 weken voor de verkiezing verstuurt de gemeente de briefstembewijzen per post en 4 weken voor de verkiezingsdatum wordt het stembiljet per e-mail of per post verstuurd. 

De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de permanente kiezersregistratie voor niet-ingezetenen en het organiseren van de verkiezingen voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Deze kiezers kunnen stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, het Europees Parlement en het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer.

Meer informatie: stemmenvanuithetbuitenland.nl

Author

Comments are closed.