Het is zomer, dus tijd voor ijsjes! Wat ons betreft mag je meerdere keren per dag een bezoekje brengen aan een Haagse ijssalon, al krik je het gemiddelde van het aantal ijsjes dan wel op. Maar eh.. hoeveel ijs eet een inwoner gemiddeld?

De een staat het liefst elke dag voor de deur bij Florencia terwijl de ander niet zonder de smaken van het IJskabinet kan. En natuurlijk worden ook veel inwoners blij van een ijsje van de supermarkt. Wat jouw voorkeur ook heeft; zolang je ervan geniet, is het goed!

Aantal ijsjes per inwoner

Goed, terug naar de hoofdvraag. Hoeveel ijsjes eten inwoners gemiddeld? Het antwoord verbaast je misschien, want volgens NOS eten mensen gemiddeld 8 liter ijs per jaar. Uit 1 liter ijs haal je volgens Bio Journaal ongeveer 12 bollen, dus dat komt neer op een totaal van 96 bolletjes. Betekent dit dat iedereen zoveel bolletjes eet? Nee hoor, want sommige inwoners geven de voorkeur aan een stukje ijstaart als toetje of tijdens een verjaardag. Dat valt ook onder de 8 liter per jaar.

Toegegeven: in dit artikel geven we een grof gemiddelde. Alle Nederlanders zijn meegeteld, ongeacht leeftijd, geslacht of andere kenmerken. Het kan dus goed dat jij hier ver boven of ver onder zit. En let op: waterijsjes worden niet meegerekend.

Beter ijs

Het aantal ijsjes dat inwoners eten is flink gestegen, stelt NOS. Volgens de nieuwssite lag het gemiddelde in 2015 nog op 6,5 liter per hoofd van de bevolking. Een van de verklaringen daarvoor is volgens ijssaloneigenaar Hans Kennis dat het ijs simpelweg lekkerder is geworden. Hans zegt tegen NOS: “IJsondernemers worden goed opgeleid. En ijsbereiders gebruiken meer verse ingrediënten, biologische en natuurlijke producten. Dat waarderen mensen.”

Dus: denk jij dat je nog lang niet aan het gemiddelde zit? Tijd voor een bezoekje aan een van de ijssalons in Den Haag!

Meer nieuws over Den Haag:

Comments are closed.