Hema, bekend van de rookworst en tompouce, is al jaren niet weg te denken uit Den Haag. Wat begon met één grote zaak, zitten er nu verschillende kleinere vestigen verspreid door onze stad. Voor ons een reden om de fotoboeken in te duiken. Bekijk hier hoe het vroeger was.

Even in het kort: op 4 november 1926 opende de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam voor het eerst de deuren. Klanten konden in de winkel kiezen voor producten met een vaste prijs: 25 of 50 cent. Eenheidsprijzen dus. De collectie bestond uitsluitend uit dagelijkse gebruiksartikelen en van ieder soort product was er maar één.

De Hema is inmiddels vooral beroemd vanwege de rookworsten en tompouces. In 1936 waren in het Hema-restaurant in Amsterdam te veel rookworsten besteld. Die werden in stukken gesneden en in de winkel verkocht. Het was gelijk een succes en tegenwoordig gaan er elke dag bij de Hema circa 28.000 rookworsten over de toonbank.

1926, de eerste Hema geopend in Amsterdam

Foto Hema

Advertentie eerste Hema

1940, Grote Marktstraat Den Haag. In het midden de HEMA rechts Pander & Zonen

Foto Collectie Haags Gemeentearchief

1942. Medewerkers van de HEMA op het dak van het gebouw in de Vlamingstraat

Foto Collectie Haags Gemeentearchief

Jaren ’50. Hema worst

Foto Hema

1951, Grote Marktstraat Den Haag. De HEMA

Foto Thuring Fotoburo, Collectie Haags Gemeentearchief

1951, Hema aan de Grote Marktstraat in Den Haag

Foto Thuring Fotoburo, Collectie Haags Gemeentearchief

1959, Grote Marktstraat gezien naar de Grote Markt. Rechts de oude HEMA

Foto Collectie Haags Gemeentearchief

Jaren ’60 Hema

Foto Hema

1964, Grote Marktstraat hoek Voldersgracht. Het nieuwe gebouw van de Hema

Foto Stokvis, Collectie Haags Gemeentearchief

1970. Hema Leyweg

Foto Stokvis, Collectie Haags Gemeentearchief

Oude Hema-advertentie

Comments are closed.