Het is weer bijna tijd om naar boven te kijken en vallende sterren te spotten in Den Haag. Op zondag 13 augustus trekt de Perseïdenregen voorbij en kun je ongeveer 40 tot 50 meteoren per uur zien.

Volgens hemel.waarnemen is het beste moment om de sterren te zien in de nacht van 12 op 13 augustus om 3.45 uur ’s nachts. De maan is voor 10 procent verlicht en zorgt daarmee niet voor storend licht. Daardoor zijn de vallende sterren met het blote oog goed te zien. Je bekijkt ze het beste vanaf een donkere plek, zoals het strand. Als er geen wolken zijn natuurlijk.

Swift-Tuttle

Deze vallende sterren komen uit de zogeheten Perseïdenregen. Dat is een zwerm meteoren die bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 kilometer per seconde, dat is circa 213.840 kilometer per uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid en snelheid. Soms zie je ook een lichtpluim achter de vallende ster.

Wat is een vallende ster?

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel. Dat puin komt circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht. Door de hoge snelheden wordt de lucht aan de voorkant van zo’n gruisdeeltje samengedrukt, verhit en aan het gloeien gebracht. Dat zien wij als een flitsje.

Bron: Hemel.waarnemen.com

Meer nieuws over Den Haag:

Author

Comments are closed.