Herinrichting

Gepubliceerd op 03-08-2023 om 08: 47

Als het aan het CDA ligt, mogen Wmo-taxi’s en buurttaxi’s mensen weer ophalen en afzetten op de Grote Markt. Shutterstock / T.W. van Urk

Wmo-taxi’s en buurttaxi’s zouden op korte termijn hun cliënten weer op moeten kunnen halen en af kunnen zetten op en rondom de Grote Markt in Groningen. Dat vindt het CDA. De gemeenteraadsfractie komt met de oproep, omdat de partij vindt dat het te moeilijk is voor minder mobiele inwoners en bezoekers om de binnenstad te bereiken nu de bussen weg zijn van de Grote Markt en de taxi’s verder van het marktplein moeten stoppen.

Ook het verdwijnen van bushaltes in de binnenstad en het uitblijven van alternatieve kleinschalige vormen van openbaar vervoer uit, noemt het CDA problematisch op het Groningse OOGTV. “Wij horen steeds meer signalen van Groningers die hier niet van kunnen genieten, omdat ze moeite hebben om op bijvoorbeeld de Grote Markt te komen”, aldus CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan:

“Er zijn een aantal proeven gedaan met een busje en riksja’s, maar die hebben helaas niet het gehoopte resultaat opgeleverd. Daarom wil het CDA dat er naar alternatieven wordt gekeken, omdat de binnenstad van Groningen voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Fietsparkeerzones Het is één van de maatregelen die de partij voorstelt om oudere of lichamelijke beperkte bezoekers weer makkelijker de binnenstad in en uit te laten reizen. Naast het toestaan van Wmo-taxi’s en buurttaxi’s op de Grote Markt, denkt de partij ook aan speciale fietsparkeerzones, zodat Groningers die geen grote afstanden kunnen lopen op meer plekken in de binnenstad mogen parkeren.

De herinrichting van de Grote Markt heeft flinke gevolgen voor het taxivervoer in de stad. Vorige maand nog uitten straattaxichauffeurs kritiek op de tijdelijke standplaats die ze door de gemeente toegewezen hebben gekregen. Klanten kunnen deze plekken lastig vinden en bereiken, met lagere inkomsten tot gevolg. De verwachting is dat ook na de herinrichting, de taxistandplaats niet meer terugkeert op de Grote Markt.

Lees ook:

Groningse taxichauffeurs ontevreden over nieuwe tijdelijke standplaats: ‘Het is gewoon te smal’ Gronings college: taxi’s hebben toegang tot de meeste busbanen Taxistandplaats Groningse Grote Markt tijdelijk verplaatst Groningse partijen: ‘Er lijkt geen taxibeleid te zijn’ Groningse taxichauffeurs luiden noodklok: ‘Minder werk, minder inkomsten’ U las zojuist één van de gratis premium artikelen Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marloes Kanselaar

Comments are closed.