In het Circustheater op Scheveningen kun je bijna dagelijks genieten van de Disney musical AIDA. De show staat bol van de heerlijke muziek (van Elton John en Tim Rice), kleurrijke kostuums, teksten (vertaald door Ryan en Orihana) en topacteurs en -zangers. En daar komen er een aantal van uit onze mooie stad.

Verschillende acteurs met Haagse roots spelen bijna elke avond in de musical AIDA. We spreken met April Darby, Qshans Thode en Roman van der Werff over hun rol én liefde voor Den Haag.

Lekker dichtbij

De ‘spelersbus’ vol met acteurs van de musical AIDA vertrekt al vroeg vanuit Amsterdam, waar een hoop acteurs wonen, om op tijd bij het Scheveningse theater aan te komen. Hoe lekker is het voor bijvoorbeeld Roman en Qshans; zij wonen in Den Haag en zijn dus zo op hun werk.

“Dat is echt ideaal”, vertelt Qshans “Ik ben in een paar minuutjes met de auto hier in het theater”. Roman komt met lekker weer met de fiets en is er met een kwartiertje. Alleen April doet er wat langer over, de in Den Haag geboren zangeres heeft Den Haag een paar jaar terug verlaten voor de liefde. “En die woont in Amsterdam, dus dat stukje rijd ik zelf met de auto, dan kom ik even lekker tot mezelf.”

Rollercoaster aan emoties

De drie acteurs zitten nog deels in theatermake-up. Ze hebben net de eerste van twee voorstellingen die dag gespeeld. “We spelen 8 voorstellingen per week”, legt April uit “Dat is echt topsport én een rollercoaster aan emoties, dan moet je wel even balans vinden. In het begin ging ik daar helemaal in op, maar dat trek je niet 8 voorstellingen in de week. Dan raak je uitgeput. Dus ik ben nu beter in het schakelen. Zodra ik de coulissen in verdwijn, ben ik ook meteen weer mezelf en doe ik lekker gek.”

Hoe vul je de tijd tussen de voorstellingen?

April: “Dat verschilt, emotioneel is het best zwaar, maar we zijn een hechte familie met de cast; samen eten enzo. Sommige mensen trekken zich terug in de kleedkamer om weer energie te krijgen voor tweede voorstelling.” Qshans: “De spelers hebben verschillende leeftijden, dus dat betekent voor mij ook een powernapje.” Roman: “Na het eten ga ik altijd even liggen en dan genieten van de matcha-thee van Qshans, want die maakt hij heel lekker voor ons.” Qshans: “Alleen voor bepaalde mensen, niet voor iedereen hoor!”

Deze versie van AIDA is anders dan de versie die in 2003 in dit theater speelde. Hebben jullie die versie gezien?

Roman: “Ik zat toen al op het HBO, was te jong om auditie te doen, maar heb ‘m toen wel gezien. Er is wel een verschil, we hebben nu namelijk meer ingezoomd op het liefdesverhaal. Aida is nu denk ik een nóg sterkere vrouw dan hoe ze toen werd gespeeld. Eigenlijk geldt dat nu voor alle vrouwelijke rollen, ze zijn niet meer onderdanig maar gelijkwaardig aan de mannen.” “Ze hebben nu ook meer naar de geschiedenis gekeken”, vult April aan “De regisseuse heeft veel onderzoek gedaan en het blijkt dat vrouwen in de periode waarin AIDA speelt ook aanvoerder konden zijn van het leger.”

In tegenstelling tot April, die elke voorstelling de rol van Amneris, de Egyptishe prinses voor haar rekening neemt. Of de rol van Mereb, de Nubische bediende van de Egyptische kapitein die Qshans speelt, is voor Roman elke voorstelling anders. Roman: “Ik ken verschillende rollen uit mijn hoofd, dat is mijn werk. Ik kom op als een speler vrij is of geblesseerd. Ik ben bijvoorbeeld Zoser, de vader van Radames, maar ook Radames zelf is een rol die ik speel. Ik kan soms heel kort van te voren horen dat ik de rol mag spelen, maar ik kan makkelijk schakelen en onthouden, dus ik trek een ‘laatje’ open en ben die rol.”

“Ik vind dat wel knap”, zegt April “Hij speelt bijvoorbeeld ook rollen die zelfs scenes met elkaar hebben. Dan moet je dus alle twee de rollen kennen én uit elkaar houden.”

Wat is het mooiste stuk in de show?

April: “Qua nummer vind ik Ik Zie Het Nu heel mooi om te doen omdat ik daarmee echt iets anders mag laten horen dan mensen van mij gewend zijn. Mensen kennen me als brandalarm dat afgaat op het podium en hiermee mag ik ‘kleiner’ zijn en spelen. Een van de scenes die ik heel mooi vind, is er een met Aida (een rol van Gaia Aikman), het Prinsessengebed. Dat is een nieuwe scene waar je de band ziet ontstaan tussen twee sterke vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten en elkaar daarin vinden, dat zie je niet zo vaak. Meestal is het haat en nijd, terwijl we elkaar hier inspireren, dat vind ik een mooie boodschap.”

Roman: “Muzikaal is dat Zo Vader Zo Zoon, daar heb je best wat vrijheid namelijk.” Volgens Qshans is de meest interessante scene die waarin hij ontvoerd wordt en je een heel andere kant ziet van zijn (merendeels) humoristische rol. “Niet leuk om te spelen, maar ik heb daar heel veel emoties waardoor het bijzonder is om te doen en daarmee ook het publiek te raken.”

Wanneer jullie een dagje vrij zijn, waar kom je dan graag?

April: “Ik vind het heerlijk om gewoon te chillen op de Grote Markt of het Plein. Het is zo gaaf dat je ineens naast Spike van Di-Rect of Mark Rutte kunt zitten zonder gedoe. Iedereen zit gewoon aan z’n biertje en laat elkaar zijn” Roman: “Ik hou van eten en drinken. Bij mij om de hoek zit een restaurant in een omgebouwde kerk waar ik vaak kom, en bij Foam kun je heerlijk veganistisch eten. Wandelen doe ik in de bosjes van Pex.”

Qshans: “Ik kom ook graag op de Grote Markt, en dan vooral de salsa avonden in de Boterwaag. Maar kom ook graag tot rust in Clingendael.” April: “Oh, daar sportte ik altijd. Met de personal trainer lekker het bos in, dat is prachtig, dat mis ik wel van Den Haag.”

De musical AIDA is voorlopig te zien in het AFAS Circustheater op Scheveningen.

AFAS Circustheater

Circusstraat 4, 2586 CW Den Haag

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Author

Comments are closed.