Zie jij in jouw Haagse straat bomen, planten en gras groeien? Dan ben je niet de enige, want volgens onderzoek van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), is in Nederland ‘ruim driekwart van de oppervlakte per buurt groen.’

Maar wat is ‘groen’ dan? VNG kijkt naar laag groen, dus grasland, planten, struiken, maar ook naar bomen per buurt. Als er een weiland aan een straat ligt dat een agrarische bestemming heeft, wordt dat niet meegenomen in het onderzoek.

Zo groen is Den Haag

Hoe denk je dat Den Haag scoort in dit onderzoek? Dit zijn de cijfers: gemiddeld is 31,6 procent van de oppervlakte per buurt groen. Daarvan bestaat 20,1 procent uit bomen en 11,6 procent uit laag groen. Valt het je mee of tegen?

Tekst loopt door onder het kaartje >

Groenste en minst groene gemeente

Als we de cijfers van Den Haag vergelijken met de groenste gemeente van Nederland, dan doen we het nog niet zo slecht! De groenste gemeente is het Zuid-Limburgse Vaals met een gemiddeld percentage van 75,8 procent aan groen. De minst groene gemeente is het Zuid-Hollandse Katwijk met 20 procent aan groen. Dan hebben we in Den Haag, weinig te klagen, toch?

De genoemde cijfers komen uit 2021, het recentste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, maar zijn ingedeeld naar de gemeenten zoals ze in 2023 bestaan.

Lees ook:

Author

Comments are closed.