Je hebt verzamelaars en je hebt Patrick uit Zoetermeer met 35.000 Heinekenitems in zijn verzameling. Tot elf jaar geleden had hij zijn verzameling thuis, maar sinds elf jaar huurt hij een loods in Benschop. Ook deze locatie wordt voller en voller. Lopen kan alleen nog voetje voor voetje. 

“Heineken is mijn hart”, vertelt Patrick. “Dat klinkt misschien gek, maar precies dat antwoord gaf ik vijftien jaar geleden al op de vraag wat Heineken voor mij betekent. Toen al begon mijn verzameling grote vormen aan te nemen en kreeg ik er vaker vragen over. Nog voor geen miljoen zou ik mijn verzameling weg doen.”

Hoe het allemaal begon

Zijn passie voor Heineken groeide met de jaren, net als zijn verzameling. Het begon op zijn elfde. “Ik was altijd al een verzamelaar, net als de rest van mijn familie. Ik verzamelde stickers, BMW-autootjes en zelfs blocnotes. Tot ik op een dag zei: ‘Vanaf nu ga ik voor Heineken.’ Mijn ouders vroegen zich af – net zoals bij alle andere verzamelingen – hoe lang het zou duren, maar kijk hoe groot mijn verzameling nu is”, zegt Patrick lachend. 

Zijn verzameling telt tussen de 30.000 en 35.000 Heinekenitems. “De officiële telling heb ik niet meer bijgehouden, maar ieder jaar tel ik er een paar honderd stuks bij op. Dan zit ik wel in de goede richting.” 

Lees verder onder de foto.

Foto: Marijn Scheeres

Grootste verzameling van Nederland

De afgelopen jaren heeft hij veel bijzondere momenten meegemaakt. Zo ontmoette hij de dochter van Freddy Heineken, komt zijn verzameling voor in de documentaire ‘The Magic of Heineken’ en stond hij op zijn zestiende in het Guinness Book of Records. 

“In 1989 ontstond het idee om te kijken of mijn verzameling groot en bijzonder genoeg was voor een vermelding in het Guinness boek. Dat bleek zo te zijn. We hebben alles wat ik toen had, verplaatst naar de kantine van mijn vaders werkgever. Een collega van mijn vader, die etaleur was, heeft alles geëtaleerd.” De verzameling van Patrick is in 1990 opgenomen in het Guinness Book of Records. De telling stond toen al op 1530 artikelen. Daarmee had hij toen al de grootste verzameling van Nederland.

Lees verder onder de foto.

Foto: Marijn Scheeres

Goal! 

Patrick legt uit wat het verzamelen met hem doet. “Ik vergelijk het weleens met voetbal. Een doelpunt kan eenvoudig, bijzonder, uniek, weergaloos of zelfs ongeëvenaard zijn. Zo is het ook met mijn verzameling. Ieder Heinekenitem dat ik erbij krijg, is voor mij als een doelpunt maken in de Champions League”, verklaart hij. 

Het 150-jarig bestaan

Patrick is onder de indruk van de impact van het merk en van het 150-jarig bestaan. “Het jaartal 1873 is voor mij bijna net zo belangrijk als mijn eigen geboortejaar, 1973. In die 150 jaar is er veel gebeurd: 0.0, Silver, nieuwe reclames… Heineken is over heel de wereld”, benadrukt hij. Patrick licht toe dat hij naar veel meer kijkt dan alleen het bier an sich. De geschiedenis, de marketing, alles wat achter de schermen gebeurt; alles rondom het merk interesseert hem. 

De nieuwe campagne ter ere van het 150-jarig bestaan stelt hem weer voor een nieuwe uitdaging: alle unieke flesjes verzamelen. “Ik wil ze allemaal: groot, klein en ook de alcoholvrije versie. Ook in het buitenland ga ik later in het jaar op zoek.” 

Heinekenmuseum

Patrick schakelt ook hulplijnen in bij het verzamelen. Familie en vrienden weten inmiddels wel dat ze tijdens hun vakantie in het buitenland uit moeten kijken naar nieuwe items. Zo helpen ze hem met zijn verzameling. “Ze noemen me ook wel de Heinekenman of Heinekenkenner”, vertelt Patrick lachend. 

Al 38 jaar lang geniet Patrick van zijn fantastische hobby. “En ik ga het liefst nog 38 jaar door. Het liefst open ik een museum, maar dan moet ik eerst de loterij winnen.”

Heineken proost op 150 jaar gezelligheid! Ga naar de website voor video’s en meer. 

Al 150 jaar met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.

Author

Comments are closed.