Houd jij wel van een kroketje of een patatje? Dan ben je niet de enige, want volgens onderzoek van thuisbezorgd.nl vinden inwoners goed hun weg naar de frituur. Vooral op een specifieke dag in de week is het druk bij de snackbar. Weet jij al welke dat is?

Eerst nog even een weetje: in Nederland bestaat de ‘patatgrens’. Dat is de grens tussen de mensen die ‘patat’ of ‘friet’ zeggen. Volgens het onderzoek van thuisbezorgd.nl,op basis van de menukaarten van snackbars, ziet de grens er zo uit:

Tekst gaat verder onder het kaartje >

De patatgrens | Kaartje: thuisbezorgd.nl

Aangezien Den Haag boven de grens ligt, zeggen we hier daarom patat. Klopt hè!

Favoriete snackdag in Den Haag

In Den Haag eten we dus patat. Maar wat is de favoriete snackdag van inwoners? Volgens het onderzoek is dat op zondag. “Nederlanders eten hun vette hap het liefst op zondag. In de meeste gemeenten is de laatste dag van de week namelijk het moment om frituur te laten bezorgen aan huis (49 procent). Andere populaire snackdagen zijn vrijdag (24 procent) en zaterdag (19 procent)”, aldus het onderzoek.

De duurste frikandel

Om dit artikel smaakvol af te sluiten, krijg je nog wat snackbarweetjes. Want wist je dat de duurste frikandel in Den Haag te vinden is? Daar betaal je gemiddeld 2,66 euro voor de snack. De goedkoopste frikandel vind je in Heerlen, waar de gemiddelde prijs 1,88 euro is. In provincie Zuid-Holland betaal je gemiddeld 2,36 euro voor een ‘delleke’.

Wil je misschien ooit zelf een snackbar beginnen, dan is een originele naam belangrijk. Misschien moet je dan niet kiezen voor ‘Het Hoekje’ of ‘De Hoek’, want dat zijn de meest voorkomende snackbarnamen van Nederland. Ook ‘’t Centrum’ komt vaak terug op de gevels van frituurspeciaalzaken. Misschien is ‘Snackbar met een Korreltje Zout’ dan een originelere naam…

Volgens het onderzoek van thuisbezorgd.nl telt Nederland zo’n 5.000 frituurspeciaalzaken. Uit onderzoek van branchevereniging ProFri waren dat er in het najaar van 2021 ruim 5.700. Het lijkt erop dat gemengde horecabedrijven met een snackbar en snackkramen deels of grotendeels niet zijn meegenomen in het onderzoek van thuisbezorgd.nl.

Lees ook:

Author

Comments are closed.