De regering van Nederland zit in Den Haag, maar waarom is Amsterdam dan de hoofdstad van ons land? Wij hebben dit altijd al een beetje vreemd gevonden en zijn het, tot op de bodem, gaan uitzoeken.

Den Haag is al sinds de 14de eeuw een bestuurscentrum van de graven van Holland. Op dat moment hadden we in Nederland nog geen hoofdstad.

Lodewijk

In de Franse tijd veranderde alles. Keizer Napoleon kwam naar Nederland en creëerde het Koninklijk Holland. Zijn jongere broertje Lodewijk werd de koning. Lodewijk wilde in de mooiste en grootse woning wonen en daarbij ook in de  grootste en belangrijkste stad van het land. Amsterdam was toen al de grootste stad en daarbij een belangrijk knooppunt voor de handel. Lodewijk ging in het Paleis op de dam wonen en benoemde vervolgens Amsterdam tot de Hoofdstad van Nederland.

Willem I

Lodewijk trad af op 1 juli 1810, waarna Holland werd ingelijfd door Frankrijk, destijds onder leiding van Lodewijks broer, keizer Napoleon. Willem I werd in 1813 al ingehuldigd als soeverein vorst, na aankomst in Scheveningen, waarna de Verenigden Nederlanden onafhankelijk werden van de Fransen. Hieraan hebben wij nog altijd de naamgeving van Plein 1813 te danken. Twee jaar later was de uiteindelijke monarchie, zoals we die vandaag nog steeds kennen, een feit. Het bestuur én de koning keerden terug naar Den Haag, maar Amsterdam bleef wel de hoofdstad.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Comments are closed.