Persbericht

Gepubliceerd: 17 maart 2023Laatste wijziging: 20 maart 2023

Illustrator en beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort is de eerste Haagse Stadstekenaar. 

De komende twee jaar brengt zij Den Haag in beeld door bekende en onbekende Haagse plekken te bezoeken waar mensen samenkomen. In haar tekeningen legt zij de ervaringen

en belevingen vast van Haagse inwoners.

Wagenvoort voltooide haar Bachelor of Art aan de AKI (ArtEZ) in Enschede in 1997, waarna ze in 2000 haar Master of Art behaalde aan het Royal College of Art in Londen. Na haar masteropleiding doceerde ze daar aan verschillende kunstopleidingen. Terug in Den Haag gaf Wagenvoort les in hedendaags tekenen en beeldconcept bij Beeldende Kunst en Grafisch Ontwerpen op de KABK.

“Ik wil de komende twee jaar Haagse plekken tekenen waar mensen samenkomen. Van een protestmanifestatie bij het Internationaal Gerechtshof tot een wijkoverleg over de energietransitie. Mijn tekeningen zijn altijd gericht op de actualiteit”, aldus Wagenvoort. Stadstekenaar

Wagenvoort woont en werkt in Den Haag en is een ervaren en veelzijdig tekenaar. Zo maakt ze illustraties voor theatervoorstellingen maar ook voor de VPRO-gids. De komende twee jaar publiceert ze iedere maand twee tekeningen die gaan over Den Haag. AD Haagse Courant publiceert maandelijks een tekening in de zaterdagkrant en er vinden ook exposities plaats op diverse plekken in Den Haag, zoals het Gemeentearchief. Wagenvoort wil de veelzijdigheid van Den Haag onderzoeken en samenvatten, waarbij ze zich vooral richt op de actualiteit en plekken waar mensen samenkomen.

Florien Vos (gemeente Den Haag), Heske ten Cate (Nest), Babette Wagenvoort (Stadstekenaar), wethouder Saskia Bruines en Samira Ben Messaoud (Nest) [foto’s gemaakt door Robin Butter] Wethouder Cultuur Saskia Bruines: ”Ontzettend leuk dat we nu onze eigen Haagse stadstekenaar hebben die op zoek gaat naar de veelzijdigheid van Den Haag. Ik ben benieuwd naar haar moderne en actuele blik op de stad en ik hoop dat het veel mensen inspireert en nieuwsgierig maakt naar de plekken die zij tekent. Haar eerste werk laat de iconische Grote Marktstraat zien. Dit is bij uitstek een plek waar ontzettend veel mensen samenkomen uit alle Haagse windstreken.”Over het initiatief

Het Stadstekenaarschap is ontstaan vanuit een motie in de Haagse Gemeenteraad en vervolgens georganiseerd vanuit de samenwerking tussen de gemeente, Het Haags Gemeentearchief en kunstruimte NEST. Meer informatie over Babette Wagenvoort en haar tekeningen is hier te vinden. Ook andere steden hebben stadstekenaars zoals Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam. 

Author

Comments are closed.