Persbericht

Gepubliceerd: 21 maart 2023Laatste wijziging: 31 maart 2023

In Den Haag wordt steeds meer gebruik gemaakt van deelscooters, deelbakfietsen en deelfietsen. Om dit groeiende gebruik in goede banen te leiden zijn gisteren opnieuw afspraken gemaakt met aanbieders van deeltweewielers voor de Haagse Kuststrook. Zo gaat de gemeente bijvoorbeeld op zoek naar extra parkeerruimte voor drukke dagen, gaan de deelaanbieders gezamenlijk parkeercoaches inzetten en mogen de scooters alleen in de aangewezen vakken parkeren.

Wethouder Anne Mulder: ”In 2021 is begonnen met de samenwerking tussen deeltweewielers en Gemeente Den Haag. Dit is van beide kanten goed bevallen en heeft gezorgd voor veel verbeteringen, daarom zijn er opnieuw afspraken gemaakt. Dit keer voor de gehele kuststrook, in plaats voor alleen Scheveningen. Met de gemaakte afspraken wil de gemeente samen met de aanbieders de overlast van rondslingerende deelvoertuigen terugbrengen.” Foto: Valerie Kuypers AfsprakenGemeente Den Haag, Go Sharing, felyx, Check, BAQME, Cargoroo en Donkey Republics hebben onder andere de volgende afspraken gemaakt:

– Het deelvervoer aan de kust mag uitsluitend worden geparkeerd in de daartoe bestemde parkeervakken. Het parkeren buiten de vakken wordt technisch onmogelijk gemaakt.

– De vakken worden afgesloten voor gebruikers wanneer deze vol zijn.

– De aanbieders hebben gezamenlijke parkeercoaches op drukke dagen die de gebruikers helpen om de voertuigen netjes te parkeren en verwijzen naar vakken waar nog ruimte is om te parkeren.

– Er wordt gebruik gemaakt van een gezamenlijke whatsapp groep om elkaar makkelijk en tijdig te kunnen informeren.

– In de zomer vindt een wekelijks overleg plaats tussen de aanbieders en de gemeente waarin belangrijke informatie gedeeld wordt en maatregelen verscherpt kunnen worden wanneer dit nodig blijkt te zijn.

– Om te zorgen dat er iedere dag voldoende ruimte is in de parkeervakken worden deze voor de ochtend leeggemaakt.

– De gemeente gaat op zoek naar extra parkeerruimte (overlooplocaties). Deze kan geopend worden op de hele drukke dagen.

Toekomst

De uitbreiding van het aanbod van deelmobiliteit is belangrijk voor de gewenste mobiliteitstransitie van de gemeente Den Haag. Delen maakt ruimte, deelfietsen en deelscooters zorgen voor een efficiënter gebruik van de ruimte. Daarnaast geeft deelmobiliteit extra en snellere reisopties, waardoor de afhankelijkheid van de (eigen) auto of tweede fiets afneemt.

Foto: Valerie Kuypers

Author

Comments are closed.