Heb je vandaag, 22 november 2023, je papiertje in een stembus gemikt? We stemden voor de Tweede Kamerverkiezingen en dat doen we op een woensdag. In maart stemden we ook op een woensdag voor de Provinciale Staten. Waarom deze dag midden in de week? Wij zoeken het uit.

Stemmen kan meestal alleen op woensdag. Dat is opvallend, want in de wet is geen speciale stemdag vastgelegd.

Deze dagen vallen af

Het is natuurlijk handig in een democratie, als zoveel mogelijk mensen stemmen. Vrijdag en het weekend vallen af. Op vrijdag en zaterdag is de joodse sabbat en op zondag is de rustdag van christenen. Dan blijven maandag tot en met donderdag over.

Een stemdag voorbereiden kost tijd, dus maandag valt af. De stemvrijwilligers vieren natuurlijk ook gewoon weekend! Van de drie dagen die er over blijven, is de woensdag het handigst.

Waarom? Als je het lijstje met stemlokalen goed bestudeerd hebt, kun je dat wel raden. Heel veel stemlokalen zijn gevestigd in een school. Omdat de meeste scholen op woensdagmiddag helemaal leeg zijn, is dat de fijnste optie. Op die manier lopen de stemmers niet de hele dag de schoolkindertjes voor de voeten.

Uitzondering

Denk je nu: maar ik heb heus ook wel eens op een andere dag gestemd. Dat kan. Er is namelijk één uitzondering en dat is de verkiezing voor het Europees Parlement. De hele Europese Unie moet dan binnen een paar dagen naar de stembus. Omdat veel landen wél in het weekend stemmen, is die periode vastgezet op donderdag tot en met zondag. In Nederland wordt dan standaard gekozen voor donderdag (want het weekend kan dus niet, zoals je hierboven leest).

Lees ook…

Comments are closed.