Elk jaar lopen tienduizenden sportievelingen door Den Haag. Samen zij zijn sterk, samen voelen zij de pijn én samen zijn zij de helden van Den Haag. Zondag 10 maart 2024 is de CPC-loop alweer. Vandaag kijken wij nog even terug naar de rijke historie van het loopevenement.

Grappig is dat. In de weken voor de City-Pier-City is ineens heel Den Haag aan het hardlopen. De CPC is dan ook hét loopevenement van onze stad waar elke inwoner wel een keer aan heeft meegedaan. De basisschoolkinderen lopen 1 of 2,5 kilometer terwijl de oudere sportievelingen voor de langere uitdagingen gaan.

Het begin

Op 12 april 1975 werd de eerste editie van de City-Pier-City gelopen. De wedstrijd was toen 15 kilometer lang. Het parcours begon bij het Lange Voorhout en de finish was in de Prinsestraat. Met de tijd is daarin veel veranderd. Toen waren de winnaars vooral Nederlandse atleten, pas in de jaren ’90 werden het de Kenianen die de marathons wonnen.

De eerste winnaar van de CPC was Henk Kalf. De atleet liep de 15 kilometer in 42 minuten en 53 seconden, al bleek achteraf het parcours wel 500 meter korter te zijn. Henk kreeg voor het winnen van de race een draagbare tv. Dat was toen een populaire prijs net als nu een mobiele telefoon.

Aan de eerste race, van dus 14,5 kilometer, deden zo’n 150 atleten mee en 500 recreanten. Later werd de loop uitgebreid naar de halve marathon.

Vrouwen

Tegenwoordig is het vrij normaal dat vrouwen mee doen aan een halve of hele marathon. Maar zo gewoon was dat drie decennia geleden niet. In de jaren ’60 liepen bijvoorbeeld veel vrouwen stiekem mee, zij schreven zich in onder een valse naam. In de jaren ’70 werden vrouwen, in Amerika, voor het eerst toegelaten bij de marathon en in ’72 stond er bij de Olympische Spelen voor het eerst de 1500 meter voor vrouwen op het programma. Het NK marathon lopen voor vrouwen werd pas in 1981 gehouden.

Eén jaar eerder mochten vrouwen al meedoen aan de CPC. Marja Wokke was de eerste vrouw die zich inschreef. Zij was toen één van de beste marathonloopsters van Nederland. In Den Haag liep zij een tijd van 1.13.59. Daarmee was zij, op dat moment, de snelste vrouw ter wereld.

En sinds de CPC-loop 2020 is de weg voor het eerst ook vrij voor mensen met een beperking. 

Record

CPC 2007. Foto Joyce Hoogland
CPC 2007. Foto Joyce Hoogland

Het parcours van de CPC staat bekend als snel. Het record heeft een tijd, vanaf 1993, op naam van Benson Masysa gestaan. Hij liep de halve marathon in 1 uur en 24 minuten. In 2007 verpulverde Samuel Wnajiru dat record toen hij een wereldrecord liep van 58 minuten en 33 seconden!

Bij de vrouwen staat het CPC-record op naam van Lornah Kiplagat. Zij liep de halve marathon in 2000 in 1 uur, 6 minuten en 56 seconden.

Koudste CPC

Wat betreft het weer: altijd moeilijk te voorspellen natuurlijk, in maart. De ene keer is de lente al volop begonnen en de andere keer kunnen we nog de ijzers onderbinden of het regenpak aan. In 2013 was één van de koudste edities.

Die zondag 10 maart was de koudste 10 maart sinds 1931! In Den Haag lag de gevoelstemperatuur rond de -3, brrrr.  En het jaar daarna was het volop lente. In de stad was het zo’n 16 graden en hadden de lopers het zelfs erg warm.

Loop jij dit jaar mee met de NN CPC en vind je het leuk om binnenkort in onze eregalerij te komen? Stuur dan je mooiste, leukste of gekste CPC-foto op naar [email protected].

Start CPC 1976
Start CPC 1977. Aad Mansveld schiet de deelnemers aan City Pier City ( CPC ) loop weg. Foto: Archief Haagsche Courant
CPC 1985. FOTO: Archief Haagsche Courant (Harm de Grijs)
1988 CPC. Marti ten Kate. FOTO: Dagblad het Binnenhof (Cees Verkerk)
CPC 1988, Marti ten Kate. Foto: Dagblad het Binnenhof (Cees Verkerk)
CPC 1991. Herman van Veen, Jaap de Hoop Scheffer en Jan pronk voor de start. FOTO: Theo Böhmers AD
Finish CPC 1995. FOTO: Maurice Nelwan AD
CPC 1996, laatste deelnemer. Foto: Jacques Zorgman AD
CPC 2001, boulevard Scheveningen. Foto Evert-Jan Daniels AD
CPC 2003. Foto Nico Schouten AD
CPC 2003. Foto Nico Schouten AD
30ste CPC Loop 2004, Foto Evert-Jan Daniels AD
CPC 2005 Raamweg. Foto: Frank Jansen AD
CPC 2007, Grote Marktstraat. Foto: Frank Jansen AD
Laatste lopers halve marathon. Foto Frank Jansen AD
City Pier City Loop 2017. Foto Frank Jansen AD
Ga jij net zo hard rennen als Stephen Kosgei Kibet tijdens de CPC 2020? Foto ANP
Savva en zijn coach wisten niet dat de CPC afgelast was. Beeld: indebuurt Den Haag
Foto: ANP
CPC 2018. Foto Janny Hoogland
CPC 2018
CPC 2018
CPC 2018. Foto Janny Hoogland
Maja Neuenschwander, eerste vrouw CPC 2018. Foto ANP
CPC, City Pier City loop. Foto Frank Jansen AD
Finish eerste CPC 1975, Prinsestraat. Archieffoto
CPC Loop Foto: ANP
CPC 2018. Foto Janny Hoogland
Khalid Choukoud, eerste Nederlander CPC 2018. Foto ANP
CPC 2018. Foto Janny Hoogland
25-03-’00 DEN HAAG INTERNATIONALE 1/2 MARATHON CPC NADJA WIJENBERG PAKT HET NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP FOTO: EVERT-JAN DANIELS
CPC 2018. Foto Janny Hoogland

34

Lees ook…

Comments are closed.